Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Kaikki blogit puheenaiheesta Yksikkötyökustannukset

Globalisaation vastakohta - reviiripuolustus

Globalisaatio [1 ajoi maailman työn uudelleenjaon taisteluun [*. Kiinalainen vei osansa ja siirtää hiljalleen omien palkkojen noustessa muun muassa vaateteollisuutta halvempien toverien maihin, kuten vaikkapa Bangladeshiin [**.

 

... Globalisaatio on reviiripuolustuksen pahin vihollinen. Globalisaatio ilman reilua kulutusvähenemää syö maapallomme loppuun

  1. ~ http://www.hs.fi/talous/art-2000005341093.html -

     

Työvoimakustannusten laskemisellako työttömyys vähenee?

Edit: Kommenteista näkyy, että oli hakusessa oikea termi. Korjailen sen takia vähän tekstiä.

 

Tällä kertaa otin tarkkailuun Euroopan unionin maiden työvoimakustannukset ja työttömyyden. Koska vanhempia ja/tai vuosittaisia tietoja ei löytynyt, niin aloitan vuodesta 2004 ja päätän vuoteen 2015, sekä vertaan näitä kahta vuotta toisiinsa.

 

Kuvan resoluutiosta en tiedä jonka uppasin, mutta tässä se on kokonaisuudessaan.

 

Miksi Saksan tehtaat pyörivät, mutta Suomen eivät?

Tuossa tuli mieleen, tutkailtuani sähkön hintatilastoja, että Suomessahan teollisuuden pitäisi olla äärimmäisen kannattavaa ja Saksassa taas ei. Näin ainakin jos tehtaan pyörittäminen vaatii paljon sähköä, työvoimakustannuksissa eroa ei paljoa ole. Yhtenä esimerkkinä suomalaisesta tehtaasta eteen tuli Tornion terästehdas.

Kaksi demaria – Vartiainen ja Sailas, loikannut ja uskollinen

(Demareista Kokoomukseen loikannut taloustieteilijä ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen haluaa töitä, aputöitä, pienipalkkaisia töitä – siis suurentaa

Palkkojen alennus ei paranna julkista taloutta

Hallitus ei itsekään usko kikyn parantavan julkista taloutta lyhyellä aikavälillä, mutta entä toiveajattelu pitkällä aikavälillä?

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/rahaministerio_velkaantuminen-52074

 

Eurostatin sivuilta löytyi yksikkötyökustannukset ja julkisen talouden velka. Vertailin vuosia 2000 ja 2015 toisiinsa.

 

"Miljardi ihmistä tekee työmme halvemmalla" -Björn Wahlroos

(Värikäs suurpääomapersoona Björn "Nalle" Wahlroos nuoruusvuosien proletariaatin diktaturistina esittää työmme täällä EU-Euroopassa liian arvokkaaksi, tarkoittanee, että meillä on ansaitsematonta ostovoimaa, jolla nostatamme kasvuhokemakulttuuria - lopulta työttömien armeijoina, robotisaation ja kaukoitätoverin hoitaessa hommamme?)

 

Suljetun sektorin katteeton ahneus

Komissio julkaisi moisen jokaisesta jäsenmaasta eilen. Lapun pääsanoma oli suljetun sektori ahneuden arvostelu. Mikä se sellainen on ja mitä tämä nyt tarkoittaa?

 

Taloussanakirja:  Avoin sektori

Eng. open sector

Kansantalouden osa, joka joutuu kilpailemaan ulkomaiden piirissä. Esim. metalli- ja metsäteollisuus Suomessa.

Iteroinneista innovaatioihin

”Ovatko ne muuttujat nyt oikein valuoituja?” ”Pitäsi olla. Pääasia, etteivät ole vatuloituja. Ainoastaan aikamuuttujan arvon jatkuva pienentyminen aiheuttaa tarvetta muutoksiin.” ”Entäpä kokonaisdifferentiaali? Eikö sen suunta ole liian jyrkästi laskeva?” ”Voi olla? Täytyy tarkistaa vielä, mutta korkoakorolle-efektin pitäisi ruveta kuitenkin jo näkymään näillä aika-arvoilla. Tämä yksi perhanan differentiaaliyhtälö vaikuttaa liian hankalalle.

Hallituksen pakkolakipaketti on korvattava

Hallituksen pakkolakipaketin kritiikki

Hallituksen työmarkkinoiden pakkolakikaavailut osoittavat kauttaaltaan uskomatonta amatööriyttä ja suorastaan asiantuntemattomuutta. Palkansaajat ja suomalaiset ovat valmiita hyväksymään rajutkin leikkaukset ja hallituksen toimenpiteet, jos ne täyttävät tietyt yksinkertaiset edellytykset. Näitä ovat oikeudenmukainen ja tasapuolinen eri väestöryhmien kohtelu, heikoimman väestönosan toimeentulon turvaaminen, avoin ja riittävä oikea-aikainen ja rehellinen informaatio hankkeen kaikissa vaiheissa.

Ekonomistiosaamista!

Eilen A-studiossa VATT:in yksikönjohtaja Juha Honkatukia taas osoitti kuinka vähän ekonomistit oikein ymmärtävät taloudesta. Teollisuusyritysten suorien yksikkötyökustannusten hän myönsi kyllä olevan 10-20 %, mutta sitten hän lähti väittämään, että välituotteisiin sisältyy niin paljon työkustannuksia, että kokonaisyksikkötyökustannukset ovat 60 %:n luokkaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä