Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Kaikki blogit puheenaiheesta Some ja vallankäyttö

Kiusaaminen jättää ikuiset arvet

 

 

Miksi kiusataan? Miksi sitä ei saada loppumaan? Tajuavatko kiusaajat edes kiusaavansa? Miksi kiusaajat eivät ymmärrä tekojensa vakavia seurauksia?

Kiusaamista on ollut aina kaikissa yhteiskuntaluokissa sekä ikäryhmissä. Kiusaamisen muodot vaihtelevat eri ikä- ja elämänvaiheissa ja tulevat iän myötä yhä monipuolisemmiksi sekä vaikeammiksi tunnistaa.Kuka tahansa, joka on vähän erilainen kuin toiset tai menestyy koulussa, urheilussa ym. joutuu helposti kiusaamisen kohteeksi.

On tekopyhää olla huolissaan vain Cambridge Analyticasta eikä koko demokratiasta

Analyysi- ja mielipidevaikuttamisfirma Cambridge Analytica on ollut USA:n vuoden 2016 presidentinvaalien jälkimainingeista lähtien tapetilla. Firma latasi lehtitietojen mukaan Facebookista kymmenien miljoonien ihmisten tiedot ja edelleen käytti tätä tietomassaa edesauttamaan Donald Trumpin valtaannousua. Ongelma ei kuitenkaan rajoitu pelkästään näihin firmoihin vaan on syvempi.

Halla-aho ja laajan sananvapauden soturit

Perussuomalaisia on pidetty kokoomuksen ohella eduskunnan poliisipuolueena. Näkemykselle saattaa löytyä katetta silloin kun se sopii puolueelle, mutta aina ei näin ole. Viime vuonna joutui ylikomisario Jussi Hahtela systemaattisen nettihäirinnän kohteeksi puheenjohtaja Jussi Halla-ahon jaettua hänen maahanmuuttoa koskevan viestinsä twitterissä.

Hermoyrkky ja tunnekuohu - Miksi asiantuntijoita ei kuunnella

 

Suomessa on erittäin korkeatasoista osaamista ja tutkimusta kemiallisen sodankäynnin suhteen. Meillä tunnetaan ja osataan siis myös hermomyrkyt. Erittäin hyvin ja valtuutetusti. Mutta ei se tunnu kiinnostavan lehdistöä, poliitikkoja eikä somekoheltajia.

On varsin mahdollista että Britanninan hermomyrkkykriisin yhteydessä myös Suomi osallistuu näytteiden tutkintaan. Se tietenkään ei ketään kiinnosta, koska politikka ja poliitikoiden puheet kiinnostavat enemmän.

Pimeän puolen vaikutus* – sosiaalinen media

Sosiaalisuus ymmärretään inhimillisenä ja läheisenä ihmisyyttä kuvaavana sanana. Media taas nähdään paljolti perinteellisen tiedonvälityskanavan sanana, jossa lukija uskoo, ei usko – epäilee ja kopioi innolla ja vastahankaisena – kertoen otsikoita eteenpäin – totena tai valheena.

Median kaksisuuntainen mielialahäiriö

Media on kautta historiansa ollut merkittävä vaikuttaja ja mielipidejohtaja. Tämä tuskin on uutinen kenellekään. 2000-luku kuitenkin mullisti tiedonvälityksen ja median täydellisesti, ja tämän muutoksen vaikutuksia ei kovin hyvin ymmärretä. Media näet siiryi tuolloin totuudenjälkeiseen aikaan, mutta silti siihen suhtaudutaan kuin mitään muutosta ei olisi tapahtunut.

Villinä kehittyvä suora kansalaismedia!

Ennen tyydyttiin kyläjuoruiluun, kun tiedettiin naapurin Amandan synnyttävän pojan 13 kuukauden kuluttua – se oli varmaa, koska Lyyti ja Hulda olivat niin sanoneet. Tiedettiin, että Lyyti oli erityisen hyvä ystävä Amandalle, ja ystäväthän eivät narraa toisilleen – vaan tietävät.

 

Kuluttajien Someisku vs. Trump

Trumpin käyttäytyminen ennen ja nyt ei miellytä kaikkia. Naistenmarssi tammikuussa houkutteli maailmanlaajuisesti kolmisen miljoonaa ihmistä tuomaan mielipiteensä kaduille rauhanomaisesti. Trump perheineen lienee olettanut, että ”perheenpää presidenttinä” nostaisi Trump brändin arvoa business puolella. Näin varmasti on käynytkin. Mutta onpa lausunnoista ja teoista suivaantuneitakin. Julkisuuteen nousi muutama viikko sitten tieto, että tavarataloketjuista esim. Nordstrom, on poistamassa hyllyiltään mm. Ivanka Trumpin hallinnassa olevia brändituotteita.

Muodostaako valtiojohdon oma ”sometus” uhkan?

Yhdysvalloissa on herännyt syvällisempi pohdinta, uhkaako liika ”sometus” pahimmillaan jopa valtion turvallisuutta. Pohdinnan on aiheuttanut esille – kukapas muu kuin Trump, joka on harrastanut sometusta pidemmän aikaa. Some- käyttäyminen avaa ulkopuolisille mahdollisuuden analysoida viestiensä ja reagointiensa perusteella persoonaa ja käyttäytymistä eri tilanteissa. Trump voi olla aggressiivisena twiittaajana ihanteellinen kohde alan analyytikoille. Avaako se myös mahdollisuuden hakkerointiin, varjoviesteihin yms. Johtotason twiiteillä voidaan vaikuttaa mm.

Totuus Facebookista

Mieluummin kuin avaan joka vuosi uutta blogia samasta aiheesta, täydennän aiempaa. Varsinkin siksi, että se on ainoa tapa US-blogeissa liittää uutta kuvallista tietoa. 

Joku oli postannut oivallisen meemin Facebookiin (ks. kuva):

Analysoin sitä hetken, ja tulin sen tekstin suhteen seuraavaan täydentävään päätelmään:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä