Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Onko etnonationalismin aika?

 

Kiistelin Twitterissä muutaman etnonationalismia kannattavien kanssa heidän ajaman politiikan luonteesta.

Puutuin Tuukka Kurun Twiittiin,  jossa hän väitti ettei alkuperäinen saamelainen voi olla sinisilmäinen. Miten sinisilmäisyys tai ihonväri voi olla merkki kuulumisesta johonkin etniseen ryhmään? Silloin tulee kyseeseen eugenetiikka eli rodunjalostusoppi. Ihmistenjalostamista jonkin päämäärän mukaan. Siis halutaan jokin tietty ihmisen piirre tai kansallinen ominaisuus pyritään joko poistamaan tai korostamaan tietyn päämärän saavuttamiseksi. Tätä eugenetiikkaa harrastettiin muun muassa natsi-Saksassa ja myös muuallakin Euroopassa kuten Ruotsissa. Sillä määriteltiin ihmisten kasvonpiirteistä mihin etniseen ryhmään tutkittava kuuluu. Itse kuuluisin juutalaisiin tai mahdollisesti slaavilaisiin kansoihin, ja siten olisin ollut tuhottavien listalla. Myös moni suomalainen olisi kuulunut niin ikään tähän samaan luokkaan, joten meidän ei pitäisi aikanakaan olla kovinkaan innostuneita rotuopista

Kuru ja hänen seuraajansa ovat tulleet tunnetuksi Awakening – Kohti kansallista heräämistä seminaarista, jossa vieraina oli tunnettuja tämän alan ajattelijoita. Seminaaria oli järjestämässä myös Sarastus ja oululainen Monokulttuuri FM. Tässä on hauskaa se, että toinen Monokulttuuri FM jäsenistä on tunnettu suomalaismarokkolainen mies, jonka taustat huomioiden, ei pitäisi olla missään tekemisessä näiden kanssa. Myös hänen ylläpitämänsä Monokulttuuri FM- ohjelma voisi nimetä Monikulttuuri FM-ohjelmaksi. Jo Awakening- tapahtuman uskottavuudenkin takia.

Etnonationalismi ajaa kansallista puhtautta, siis etnistä puhtautta. Suomen tapauksessa vain alkuperäisillä suomalaisilla olisi oikeus asua täällä, kaikki muut jotka eivät täyttäisi etnonationalistien kansallista määritelmää pitäisi poistaa Suomesta. Eräs heistä sai julkisuutta, kun olisi poistamassa muun muassa juutalaiset ja romanit. Miten he käsittelisivät Sibeliusta, Maamme-laulun säveltäjää Fredrik Paciusta, MannerheimiaAkseli Gallen-Kallelaa (alkuperäinen nimi oli Axel Waldemar Gallén) Runebergia tai esimerkiksi Arnold Majewskia ? Millainen olisi heidän Suomen lippu? Tuukka Kuru väittää olevansa,  ainakin Twitter-tilin mukaan, 99,4% suomalainen? Onkohan tarkistanut suomalaisuutensa kirkonkirjoista vai DNA-testin avulla. Junes Lokka ei siten täyttäisi heidän suomalaisuuden määritelmää, koska hänen äitinsä on mahdollisesti osaksi saamelainen. Tosin en minäkään, ainakaan DNA-testin perustella.  Kirkonkirjojen mukaan olisin suomalainen, mutta nekään eivät ole mitenkään varma tapa selvittää yhtään mitään.

Oman tulkintani mukaan jatkosodan aikana ainakin Itä-Karjalan miehityshallinto ylläpiti etnonationalismia vuosina 1941-44 välisenä aikana. Itä-Karjalassa oli venäläisille tarkoitettuja vankileirejä, joiden olosuhteet olivat keskitysleirimäiset. Eli vangittuja näännytettiin nälkään ja tauteihin. Inkerinsuomalaisia hankittiin Leningradin alueella olevilta saksalaisten ylläpitämiltä vankileireiltä pakkotöihin Suomeen. Vanhat ja sairaat saivat jäädä nääntymään, vain nuoret ja terveet kelpasivat. Sisällissotamme 1918 täyttää joidenkin tapahtumien perusteella myös etnonationalismin piirteitä. Sen aikana monet Karjalain kannaksen kylät puhdistettiin Venäläisistä ja Viipurin valtauksen yhteydessä teloitettiin satoja ihmisiä, jotka olivat etniseltä taustoiltaan muun muassa juutalaisia ja muita vähemmistö kansallisuuksia.

Näissä nykyajan etnonationalisteissa on se huvittava piirre, ettei osa heikäläisistä tiedä saamelaisten alkuperäiskansan statuksesta mitään. Yritykset leimata minua ”kotiryssä” nimityksellä, osoittaa tietynlaisesta tietämättömyyttä lähihistoriasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Ilkka Huotari

"Puutuin Tuukka Kurun Twiittiin, jossa hän väitti ettei alkuperäinen saamelainen voi olla sinisilmäinen"

Miksi meidän pitäisi luottaa vain sinun sanaasi tästä väitteestä, kun helppoa olisi linkittää se alkuperäinen väite?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Se on niin pitkä viestiketju etten jaksa lähteä etsimään sitä. Käy Tuukan Twitter-tilillä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saamelaiset ainakin tuulettaa etnonationalismille joka taitaa perustua lähinnä kieleen samoin kuin ruotsinkielisten etnonationalismi.

Ilkka Huotari

Tämäkään kirjoittaja ei ilmeisesti tiedä, mitä YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistus pitää sisällään.

Se pitää sisällään mm. oikeuden etniseen identiteettiin.

https://www.un.org/esa/socdev/unpfii/documents/DRI...

Article 8

1. Indigenous peoples and individuals have the right not to be
subjected to forced assimilation or destruction of their culture.

2. States shall provide effective mechanisms for prevention of, and
redress for:

(a) Any action which has the aim or effect of depriving them
of their integrity as distinct peoples, or of their cultural values
or ethnic identities;

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Estäisikö tuo jollain tapaa saamelaisen sinisilmäisyyden?

Ilkka Huotari

En tiedä, sitä pitäisi kysyä saamelaisilta. Heillä on nimittäin oikeus määritellä saamelaisuus ja kuka on saamelainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Sen kun määrittelevät. Sitä suuremmalla syyllä voi ihmetellä miksi sinisilmäisyys olisi ongelma Kurulle.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

Väärinymmärrystä taas.

En tiedä, kuka on ymmärtänyt tuon tahallaan väärin ja kuka on ymmärtänyt sen väärin muuten vain, mutta tuskin asia ihan noin on.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Alkuperäinen twiitti: "Suomen sinisilmäisin ruskea tyttö valistaa etnisyydestä. Etnisten intressien ajaminen on täysin sallittua väestöryhmälle, joka on kehittänyt itselleen myyttisen intiaanimenneisyyden, mutta suomalaisille se ei ole sallittua, sillä suomalaisia ei ole edes olemassa."

Wallinin puuttuminen keskusteluun: "Yhyy pennut ovat löytäneet uuden kivan leikin josta eivät ymmärrä mitään..."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Miten he käsittelisivät Sibeliusta, Maamme-laulun säveltäjää Fredrik Paciusta, Mannerheimia, Akseli Gallen-Kallelaa, Runebergia tai..."

Mikä saa sinut epäilemään, etteivät Sibelius, Gallen-Kallela tai Runeberg olleet alkuperäisiä suomalaisia?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Listaltasi unohtama Pacius on syntynyt Hampurissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juuri sen vuoksi jätin Paciuksen pois listalta. Kaikki muut ovat syntyperäisiä Suomen suomalaisia. En ymmärrä. miksi Wallin kyseenalaistaa tämän.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #11

En kyseenalaista heitä, vaan etnonationalistit. Oikeastaan yksikään noista mainitsemastasi henkilöistä ei ollut "Suomen kansalaisia" Vaan olivat syntyneet Suuriruhtinaskunnassa. Etnisesti he kuuluivat suomenruotsalaisiin tai puolaissuomalainen (Arnold Majewski) joka oli syntynyt Tallinnassa. Etnisyys on eri asia mitä kansalaisuus.

Tutkin erään sotavankileirin papereita,ja siellä oli luetteloita eri kansanllisuuteen kuuluvista erikseen. Juutalaiset oli omana ryhmänä, vaikka nykyään heidät käsitetään uskonnolliseen ryhmään eikä kansana...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Juutalaisillahan on nykyään ihan oma kansallisvaltio, jossa he vaalivat kansansa perintöä.

Juutalaiset ovat kyllä ihan kansa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaiset

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #17

Eli juutalaiset ei voi olla suomalaisia?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

Ihminen tuskin pystyy kuulumaan täysin kahteen eri etnisyyteen.

Voi olla sekoitus molempia.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #26

Sitähän me tosiasiassa olemme, sekoituksia, vaikka kirkonkirjoista se tuskin löytyy...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #29

Enemmän tai vähemmän. Usein vähemmän. Jos enemmän, niin raja tullee jossain vaiheessa vastaan, mikä koetaan suomalaiseksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #12
    "Oikeastaan yksikään noista mainitsemastasi henkilöistä ei ollut "Suomen kansalaisia" ".

Eikä ollut kukaan aikalaisistansakaan. En ymmärrä pointtiasi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #18

Halusin haastaa heidän näkemmyksen suomalaisuudesta. Käsitteenä se on vaikeasti nykyään hahmoteltavissa. Kuten se on ollut oikeastaan aina.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #18

Taas unohdat, että Kurun ja hänen opetuslapsien mukaan mainitut henkilöt ei ole myöskään etnisesti suomalaisia. He haluavat "etnisesti yhdenmukaisen" Suomen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #36

Ja toiset haluavat monikulttuurista värinää miljardien eurojen kustannuksilla. Saahan sitä kaikenlaista haluta, toinen asia on miten nämä demokratiassa onnistuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Olisiko Wallin lukenut perusnuorten näkemyksistä suomalaisuudesta? Tuskin Kurun kanta on siitä linjasta lieventynyt sitten erottamisensa. Eihän Wallin kyseenalaistanut mainittujen herrojen suomalaisuutta, vaan etnonationalistien käsityksen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Onko Kuru kyseenalaistanut esim. Sibeliuksen suomalaisuuden?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #19

Ei välttämättä Kuru, vaan hänen eräs "opetuslapsensa" vaati kaikkien niiden poistamista jotka eivät täytä heidän käsitystä suomalaisuudesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #24

Ja Sibelius ei sitten täytä heidän käsitystään suomalaisuudesta?

Sipola (PS-nuoret) on toistuvasti korostanut some-kirjoituksissaan valkoisen ihonvärin merkitystä suomalaisuuden määrittelyssä.

Eiköhän Sibelius mahdu tuohon määritelmään?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #25

Tottakai silloin, mutta Wikipedian mukaan Etnonationalismissa "määritellään yhteisen perinnön perusteella, mikä yleensä tarkoittaa yhteistä kieltä, yhteistä uskontoa ja yhteistä etnistä perimää." Siten suomenruotsalaiset olisivat pois tuosta joukosta. Toisin moni suomenruotsalainen pitää itseään ensisijaisesti ruotsalaisena.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #27

"Toisin moni suomenruotsalainen pitää itseään ensisijaisesti ruotsalaisena."

Sinähän se toki tiedät. Sibelius tosin kävi suomenkielisen Hämeenlinnan normaalilyseon, joka oli perustettu vähän aiemmin suomalaisuusliikkeen ansiosta. Oliko Janne ruotsalainen?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #28

Mahdollisesti oli. Ainakin hänen isänsä nimi Christian Gustaf Sibelius viittää siihen suuntaan Wikipedian artikkelissa "Alakoulusta Sibelius jatkoi suomenkieliseen Hämeenlinnan normaalilyseoon, joka oli perustettu vähän aiemmin suomalaisuusliikkeen ansiosta. Sibeliuksesta tuli kaksikielinen, "

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #30

Sukunimi Sibelius ei ole ruotsia. Silloin, kun koulukieli Suomessa oli latina, suomalaislapsille annettiin sukunimi, jota pystyi taivuttamaan latinassa. Esim 'Matinpoika' sopi tähän huonosti.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #33

Mitä se vaikuttaa, jos tosiasiassa "Janne" oli alkuaan puhtaasti ruotsinkielinen.Jossakin on todettu,että nämä esi-isien nimet olisvat suomennettu jossain vaiheessa,eli toisiasiassa nimet olisivat olleet "Johan Mattsson" tai "Maria Mattsdotter"

1700-luvulla olimme Ruotsin kansalaisia,mutta etnisesti olimme suomalaisia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Mitenköhän moni suomenruotsalainen pitää itseään ensisijaisesti ruotsalaisena? Itse en ole tavannut ensimmäistäkään.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #31

Olet mahdollisesti oikeassa tästä. Jatkosodan lopulla moni ruotsinki linen paikkakunta kielsi Karjalan evekkojen asuttaminen, koska evakot olivat "ryssiä" ja suomenkielisiä. Muistaakseni viimeinen kielisota käytiin Sipoossa,kun ruotsinkieliset yrittivät estää Sipoon muuttumisesta virallisesti kaksikieliseksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä olen aina luullut, että Suomidemokraatit kuuluvat samaan porukkaan Tuukka Kurun kanssa. Olen tainnut erehtyä?

Onko Suomidemokraatit sittenkin SDP:n jäsenjärjestö?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kyllä suomidemokraatit kuuluu kansallismieliseen liikkeeseen, mutta ainakin minä pyrin pitämäään edes jollakin järkevällä tasolla, eli erillään näistä ääriaineksista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kansallisuusaate on oiva poliittinen työkalu, mutta huono järjen korvike.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #21

Mitä ei ole opetettu niin sitä ei kykene noudattamaan. JOS Pariisin rauhansopimusta 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II,Luku II, 6, 7, 8, artikla ja sitä tukevaa Suomen Kansan Perustuslakia olisi opetettu ja niiden mukaan oltu ja eletty tasan tarkasti - kehittäen elinympäristöä ja yhteiskuntaa, 60% - 80% niistä ongelmista joita eri keskusteluissa ja blogiessa on mainittu, ei olisi olemassa.

On olemassa kolme eri tyyppistä Nationalismia:

A. Laillinen Nationalismi
B. Neutraali Nationalismi
C. Laiton Nationalismi
A. Suomen oikeudenkäyttöpiirissä Lailliseen Nationalismiin kuuluvat kaikki sellaiset asiat jotka tukevat Pariisin Rauhansopimusta 1947, Osa II, Luku II, 6, 7, ja 8 artikla, sekä sitä tukevaa Suomen Kansan Perustuslakia - lähinnä 1§ - 12§ johdonmukaisessa järjestyksessä, sanantarkasti tai sovellettuna asiaan josta on kyse.

B. Neutraali Nationalismi -osio koostuu valtaväestöstä johon A. ja C. vaikuttaa. Että Neutraali Nationalismi kykenee vastustamaan C. Laitonta Nationalismia, perustuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen, että A. Laillista Nationalismia opetetaan, ja sen mukaan ollaan ja eletään ja kehitetään elinympäristöä ja yhteiskuntaa.

C. Laittomaan Nationalismiin kuuluvat kaikki sellaiset asiat, jotka ovat Laillista Nationalismia vastaan. Yleensä Laittomaan Nationalismiin yhdistetään sellaiset asiat k e propaganda, valeuutisointi, pelottelu jonka kautta kohua/kiihotusta Kansan osa tai Kansa kiihotetaan toista Kansan osaa tai Kansaa vastaan, sekasorto, vainot, sisällissodat, sodat eri Kansojen välillä, Kansainväliset (Maailman)sodat, reformointi Laillisesta Laittomaan, j n e.

Lähde : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=uutisia_...

Matti Simonaho

Suomeen iski meteoriitti noin 12000 vuotta sitten. : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=uutisia_...

Saami ja Suomi -nimien alkuperästä on esitetty monenlaisia teorioita kalan suomuista suohon. Saa ja Suo sekä Ma, Me, Mi -sanoilla on useita eri merkityksiä riippuen asiakokonaisuudesta;

suo : suo(turvetta), suo, antaa -sanat
saa : sa (sinä) ja saa -sanat
ma, maa, me, mee ja mi : maa, mie, minä, me, mee vastaavasti joka, kuka, ken -sanat

Yllä olevista sanoista niin "Saa me" kuin "Suo mi" Kansojen Historiaa. : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Oliskohan noilla asia loppuun taputeltu? :)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jouduin poistamaan erään kommentin.

Toimituksen poiminnat