Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Kenen joukossa marssit?

Itselleni oli järkytys lukea 6. joulukuuta 2018 uutisia joissa oli kuvia natsi-Saksan hakaristilipuista Helsingin kaduilla. Olen aikoinaan ollut useana vuonna mukana marssimassa Töölöntorilta Hietaniemen sankarihautausmaalle, niin sanotussa 612fi joukkomarssilla. Viimeisen kerran olin mukana vuoden 2015 järjestetyllä marssilla, mutta en pitänyt siitä, että sen tilaisuuden jonka piti yhdistää kansan kunnioittamaan sodissa kaatuneita suomalaisia, alkoikin aiheuttamaan eripuraa ja muun muassa vastamielenosoituksia kyseistä tapahtumaa ja tähän osallistujia kohtaan. Marssin tarkoitus oli mahdollisesti yhdistää ja saada eri kansanosat, nekin joilla ei ollut asiaa ylioppilaiden marssille, juhlistamaan itsenäisyyttämme hienolla tavalla.


Vuoden 2016 vastaavaan tapahtumaan en siten enää osallistunut, enkä sen jälkeenkään enää muihinkaan, koska en halua olla luomassa eripuraisuutta ja yhteiskunnan jakautumista. Vuonna 2015 alkoi näkymään aivan selvästi, että osa osallistujista oli avoimesti uusnatseja ja muita äärioikeistolaisia ryhmittymiä. Joten päätin, etten voi marssia heidän joukossa, koska heillä oli ja on nykyäänkin aivan eri arvot mitä minulla. Vaikka olen kansallismielinen, niin en hyväksy sitä, että osa kansallismielisistä ajaa aivan päinvastaisia arvoja mitä kuuluu suomalaisuuteen. Suomessa on ääriliikkeiden kannatus ollut tähän päivään saakka suhteellisen vähäistä. Jatkosodan lopulle saakka meillä toimi Isänmaallinen kansanliike (IKL) ja Lapuan liike. Nämä ja monet muut vastaavat liikkeet kiellettiin jatkosodan päättäneen Pariisin rauhansopimuksen myötä.


Itse suhtauduin Suomen Vastarintaliikeen (SVL), joka nykyään tunnetaan Pohjoismaiden (PVL) Vastarintaliikeen kieltämiselle nihkeästi, koska kielloilla ei voiteta mitään, mutta nyt joudun tarkistamaan kantaani. Suomessa on harvinaista, että joku yhdistys tai puolue kielletään. Itsenäisyytemme alkuaikana kommunistien ei annettu järjestäytyä ja niin sanottujen kommunistilakien nojalla kiellettiin heidän toiminta. Välirauhan aikana eli 1940, ei annettu Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuraa rekisteröityä viralliseksi yhdistykseksi. Viimeksi kiellettiin Pekka Siitoisen yhdistykset vielä Pariisin rauhansopimuksen nojalla. Toisin Siitoin poltatti erään kirjakustantamon.


Kansallismielisyyteen ei siis kuulu ääriliikkeiden ihannointi tai niiden toiminnan mahdollistaminen. Kunkin saa toimia niin kuin parhaaksi näkee ja tuntee saavansa siitä hyötyä, mutta jos itse haluaa toimia ääriliikkeessä, niin miksi vastustaa sitten ääri-islamia? Sillä Hitlerin Saksalla oli yhteyksiä toisen maailman sodan aikana muslimiveljeskuntaan, siten natsismi ei kuulu kansallismielisyyteen millään tasolla. Suomessa on romantisoitu jääkäriliikettä. Itse pidän heidän tuoneen myös juutalaisvastaisuuden Śuomeen kansallissodan jälkimainingeissa.


Halla-aho otti kantaa natsi-Saksan lipun kieltämiseen. Hän väitti uutisissa, että hakaristilipun kieltämisellä ei saavuteta mitään, ja samalla toisti näkemyksensä, että miksei sitten kielletä samalla myös Neuvostoliiton tai ISIS käyttämiä lippua. Minusta hänen vertauksensa hieman ontuu, eikä ainoastaan hieman. Sillä natsien saavutukset vetää vertoja mille tahansa muulle vertailukohteena olleelle aatteelle tai uskonnolle. Mikään muu aate ei ole ollut niin absoluuttisen paha mitä oli natsien saavutukset ihmisten tuhoamisessa. En väitä tai yritä pestä Stalinin terrorin uhrien kokemaa pahuutta, mutta siltikin Halla-ahon vertaus on kammottavan irvokas. En olisi uskonut hänen yrittävän näin lapsellista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Ihmiset saattaa helpostikin siirtyä marssimaan siinä joukossa jossa heidät hyväksytään. Suomalaisia on viimevuosina potkittu ihan liikaa päähän ja se alkaa nyt pikkuhiljaa kostautua.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Totta,mutta silti pitäisi pitää huolta siitä, että se pysyykin siellä marginaaleissa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minusta Halla-ahon vertaus ei ollut irvokas. Kommunismin uhreja on moninkertaisesti enemmän kuin natsismin, ja vaikka isis taas on ehkä lukumääräisesti pienempi liike kuin natsismi, niin jos ajattelee sitä "laadullisesti", niin missä asiassa se on "parempi" tai vähemmän paha kuin kansallissosialismi? Itse kyllä näen kaikki nuo aatteet yhtä pahoina. Kaikissa noissa on toisinajattelijalle varattuna kuolema, eikä välttämättä mikään helppo sellainen.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Ei siinä varmaan olla eri mieltä, että Stalinin terrorin uhreina kuoli enemmän. Tosin Stalinin uhreina,siis ammuttuna tai vankileireillä ei kuollut sylilapsia tai viety kaasukammioihin tai ammuttu vanhempien kanssa johonkin kuoppaan. Toki kokonaisia perheitä kuoli nälkään tai puutteellisissa olosuhteissa,mutta mitään systemaattista se ei ollut. Itselleni jokainen terrorin uhrina kuollut on väärin ja tuomitsen ne.

Suomessa natsismilla ei ole historiallisestikin ole ollut marginaalinen kannatus kuin mitä viimeaikoina. Toki monet aikoinaan ihailivat natsi-Saksaa kuten muun muassa Arvo Ylppö. Mutta nykyään pitäisi olla niin valistuneita, ettei kannatuksen pitäisi nousta kovinkaan merkittäväksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa natsismilla ei ole historiallisestikin ole ollut marginaalinen kannatus kuin mitä viimeaikoina"

Paljonko on natsien kannatus nykyaikana Suomessa?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #7

Hieman vähäisempi mitä se oli sotien aikana tai 1970-luvulla,mutta ikävä kylläkin nousussa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Olet yleensä ollut asiallinen kirjoittaja, mutta nyt kyllä lähdit valtamedian propagandaa jakamaan. Et näköjään tiedä yhtään mikä natsien kannatus on mutta pelottelet muutamalla härhöllä joita on Supon edustajan mukaan 30 henkilöä Suomessa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Onko siis natsien väkivalta parempaa ja miedonpaa kuin muiden?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ja kuka on tuollaisia väittänyt?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #11

Sinä ainakaan et ole koskaan tuominnut persujen ja heidän liepeillään hääräävien äärinmäisyysjengien puuhastelujujia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #12

Onko Kallinen tuominnut koskaan kommunismin ja Stalinin rikoksia? En ole huomannut.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mikäli minä olen oikein käsittänyt, niin soihtukulkue 612:ssa ei ole ollut hakaristilippuja.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Ei tietenkään ollut,mutta monilla oli omat "jengitunnukset" vaikka säännöt kieltävät ne.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Natsiliput oli jo koottu talteen. Harmittaako?

Toimituksen poiminnat