Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Tiedustelusta ja vähän muustakin

 

Viime aikoina on kirjoitettu monella rintamalla Viestikoekeskuksen toiminnasta, Helsingin sanomien paljastettua ns. julkisen salaisuuden. Itselleni paikka on tuttu internetin eri keskustelupalstoilla käytyjen keskustelujen kautta. Tosin eräs entinen tuttuni on käynyt varusmiespalveluksensa siellä, joten olen sen toiminasta ja sen toiminnan luonteesta harvinaisen hyvin selvillä.

 

Sotilastiedustelua on harjoitettu ammoisista ajoista alkaen. Jatkosodan aikana Suomen sotilastiedustelu oli sen ajan huippua. Sodan aikana radiotiedustelumme selvitti puna-armeijan salauskoodeja jopa niin hyvin, että eräs Murmanskista lähtenyt liittoutuneiden laivastosaattue upotettiin silloisen meidän liittolaisen natsi-Saksan laivaston sukellusveneiden avulla Pohjois-Atlannin hyisiin vesiin. Mukana merenpohjaan meni myös eräs laiva, jonka lastina oli kultaa, maksuna Yhdysvaltojen aseellisesta avusta Stalinille.Niin ikään kun liittoutuneet olivat päättäneet Teheranin konferenssin vuoden 1943 joulukuussa, niin Turkin Ankarassa oleva Suomen radiokuunteluasema nappasi liittoutuneiden radiolla välitetyt päätökset tuoreeltaan. Suomen sotilasjohto sai siten tietää, mitä oli tulossa.

 

Signaalitiedustelua on ollut aina ja tulee olemaan. Tässä on se erikoinen piirre, että olemme muiden tiedustelupalveluiden armoilla. Mitään uutta sekään ei ole, että vielä kymmenenvuotta sitten Tikkakoski ja muilla paikkakunnilla olevat kuunteluasemat pystyivät suhteellisen helposti selvittämään, mitä Venäjän armeija puuhaa. Neuvostoliiton romahtaminen ei aiheuttanut puolustusvoimissa juurikaan muuta kuin jonkin tasoisen valmiustilan nostamisen, mutta sekin laskettiin ”normaalille” tasolle, kun selvisi, että puna-armeija pysyy järjestyksessä kasarmeilla. Sain tämän selville, kun soitin puhelimella ja juttelemalla ulkoministeriön sen aikaisen tilannehuoneessa olevan päivystäjän kanssa.

 

Venäjän armeijaa on uudistettu viime vuosina suurilla summilla. Venäjällä on ollut tiedossa, että sen käyttämät viestintävälineet ovat olleet vanhanaikaisia, mutta kuten muutkin armeijan eri yksiköt, niin siihenkin on viime aikoina panostettu voimakkaasti. Minua huvitti suuresti erään Kadetin tekemät laskemat Venäjän ilmavoimien sotilaskoneiden käyttämistä tutkista. Loppujen lopuksi hän tuli siihen tulokseen, että ne eivät voi toimia julkisesti saatavilla olevien tietojen perusteella. Jos se olisi noin helppoa, niin miksi käyttää miljoonia sotilastiedusteluun, jos oikea tieto löytyisi koneiden ja niiden tutkien valmistajien sivuilta?

 

Signaalitiedustelu maksaa paljon, joten senkin takia on hyvä vaihtaa tietoja eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Mutta tässäkin piilee se vaara, että muut saattavat syöttää tahallaan väärää tai pimittää joitakin keskeisiä tietoja. Suomen tiedustelun tasosta saa hyvän kuvan, kun katsoo erään videon jossa Venäjän hävittäjät keskustelevat heidän sotilaslennonjohdon kanssa. Siten Venäjällä ei ole harhakuvaa mitä Suomen tai kenenkään muunkaan sotilastiedustelu saa tarvittaessa selville. Myös ukrainassa käytävä sota on osoittanut, että jopa kansalaisten käytössä olevat puhelimet ovat ulkopuolisten tarkkailtavissa. Tästä on osoitus Angela Merkelin salakuuntelujupakka, jossa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu kuunteli reaaliajassa puheluita. Myös GSM Sim-kortti on murrettu jo vuosia sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niin ainut mielenkiintoinen asia tässä kansalaisen kannalta on kotimainen urkinta, joka kohdistuu kansalaisiin. Viestikoekeskus on yksi laitos, joka tulee tätä tekemään alihankintana virkavallalle.

Tämän urkinnan valvonta on tärkeää, ettei käy kuten USAssa, jossa urkkijat ottivat 2001 lopullisen vallan oman maankin kansalaisten massiivisessa urkinnassa. Mitään pätevää valvontaa ei mm NSAn harrastamalle kansalaisvalvonnalle ole. He tekevät ihan mitä lystäävät missä tahansa. Merkelin puhelut nauhoitettiin 10 vuoden ajalta, mikä vei Saksan poliittisen johdon luottamuksen USA-yhteistyöhön täysin. Vahinko on korjaamaton. Tästä vaan ei täällä puhuta mutään. Eikä tilannetta paranna yhtään se, että Saksan tiedustelupalvelu BND on ollut enemmän jenkkien talutusnuorassa kuin hoitamassa isänmaan etuja.

Typerintä on luottaa virkavallan itsekontrolliin missään maassa. Se johtaa aina vakaviin väärinkäytöksiin varsinkin, kun nämä urkkijat nauttivat Suomessakin syytesuojasta uuden lain voimaantullessa viimeistään.

Sotilastiedustelun yksityiskohdat eivät taasen kiinnosta yhtään kansalaista.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vähintään yhtä mielenkiintoinen asia on vainoharhaisuus omia turvallisuusviranomaisiamme kohtaan ja kaiken nettiurkinnan yksinoikeuden ajaminen Suomessa pelkästään rikollisille ja vieraan vallan tiedustelupalveluille.

Toimituksen poiminnat