Vain muutaman euron tähden?

 

Mistä on oikein kysymys niin sanotusta ”paperittomien” sairaanhoidosta? Kuka sen maksaa ja paljonko se oikeastaan maksaa.

 

Palataan hiukan ajassa taaksepäin. Keskiviikkona 29 marraskuuta 2017 käytiin Helsingin valtuustossa arvoton keskustelu laittomien turvapaikanhakijoiden sairaanhoidon laajentamisesta. Tämä on arka-aihe, josta haluttaisiin mieluiten olla hiljaa. Tilannetta pahentaa vielä se, että tämän annettiin perussuomalaisten selkärangattoman hallituspolitiikalla pahentua. Nyt laskut tulevat, vaikka Halla-aho ja hänen seuraajansa haluavat älyttömällä huutamisella sen tosiasian peittää.

 

En olisi halunnut ottaa kantaa, koska niin ikään vastustan ajatusta kulujen lisäämistä, mutta tämä on niin vähäinen suhteessa vuoden 2018 sosiaalimenoihin, joka on hieman yli 2 miljardia. Josta perusterveydenhoitoon menee noin 1,5 miljardia, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille noin 670 miljoonaa. Harkinnanvarainen toimeentulotukeen menee 20 miljoonaa. Vastaanottokeskuksien pyörittämiseen 15 miljoonaa (valtio maksaa jonkin verran takaisin) ja Apotti-Hanke maksaa ensivuona hieman yli 6 miljoonaa euroa Helsingille. Kyse voi olla enimmillään vain miljoonasta eurosta. Olisi hauska tietää mistä se on poissa, kun Mari Rantanen tuntuu olevan niin kovasti siitä huolissaan. Voiko valtuutettu Rantanen kertoa sen minulle, osoittaa jonkun kululuokan.

 

Olen toiminut vuosia isännöitsijänä. Havaitsin sen tosiseikan, että ihmiset eivät hahmota kovinkaan hyvin summia, jos ne eivät ole jollakin tavalla hahmoteltavissa. Monesti käytiin tilinpäätöskokouksissa tuntikausien keskusutelua hallituksen ja osakkaiden kesken oliko 15 euron juuriharjan hankkiminen kannattavaa tai olisiko sen saanut jostakin muualta edullisemmin. Myös saunamaksun korotus eurolla saattoi aiheuttaa osakkaista ihmettelyä, varsinkin kun sitä korotettiin vedellisen kerran kymmenenvuotta sitten. Toisin yleinen sauna, ei tarvitse tuottaa voittoa, mutta siitä peritään edes jonkin tasoinen maksu, ihan periaatteessa. Mutta keskustelua ei aiheuttanut hallituksen joululounas, joka maksoi 1 500 euroa (tähän oli lupa yhtiökokoukselta) tai hallituksen miljoonan lainanottovaltuutus remonttiin. Ne käsiteltiin yleensä nopeasti.

 

Torstaina 7. joulukuuta 2017 Halla-aho kirjoittaa MTV blogissaanMeneekö Helsingillä ja sen julkisella terveydenhoidolla oikeasti niin hyvin, että meillä on varaa tarjota esimerkiksi maksutonta hammashoitoa, tuberkuloosihoitoa, HIV-hoitoa tai tulkattua psykoterapiaa kaikille halukkaille? Miten tämä on perusteltavissa niille pienituloisille helsinkiläisille, jotka jonottavat palveluja ja jotka sentään osallistuvat niiden rahoittamiseen maksamalla kunnallisveroa?”

 

Halla-aho ei kirjoita siitä tosiasiasta, että ”paperittomat” eivät hakeudu terveysasemille, koska heillä ei ole asiaa sinne, kun eivät ole kirjoilla virallisesti, siten näillä ei ole henkilöpapereita. He käyttävät pientä vapaaehtoisvoimin ylläpidettävää klinikkaa, jossa he saavat tarvitsemansa hoidon, nimettömänä. Käsittämätöntä yleistystä on sekin asia, että kaikki saavat hänen mainitsemiaan hoitoja tiettyjen kriteerien täyttyessä. Myös ilmaiseksi, vaikka minulla ei olisi rahaa maksaa jotakin hoitoa tai määrättyjä lääkkeitä, niin ne saa ilmaiseksi harkinnanvaraisen sosiaaliavustuksen kautta. Pyydä lääkäri tai sairaanhoitajan kirjoittamaan tästä todistus, ja mene hakemaan sosiaalitoimistosta maksumääräys. Siis jos ei ole tuloja maksaa lääkkeitä. Helsinkiläisille on myös terveysasemakäynnit ilmaista.

 

Jussi Halla-aho listaa muutamia sairauksia kuten tuberkuloosin tai HIV:in? Ne ovat todella kalliita hoitaa,mutta tarpeellisia, jos emme halua näiden yleistyvän myös kantaväestössä. Kuinka monta AIDS tapausta joku laitonturvapaikan hakija levittää tai miksi yleensäkään näiden pitäisi olla hoitamattomana keskuudessa? Jos jollakin havaitaan HIV, niin Halla-ahon logiikalla se pitäisi jättää hoitamatta? Sulaa hulluutta. Myös hoitamattomat hampaat aiheuttaa ongelmia, jopa kuoleman.

Halla-aho ”toisaalta esimerkiksi Romanian ja Bulgarian romaneita, joilla ei ole sairausvakuutusta ja jotka näin ollen eivät ole oikeutettuja terveyspalveluihin.”

 

Tuskin kukaan paperiton hakeutuu oikomishoitoon tai saa tekohampaat tätä kautta. Bulgarian ja Romanian romanit ovat EU:n kansalaisia. Tätähän Halla-aho ei halunnut kertoa. Hän vaikutti siihen, että Ukraina kuuluu myös tulevaisuudessa Schengen-alueeseen. Joka myös lisää Suomen ja suomalaisten kustannuksia.

 

Halla-aho tykittää kirjoituksessaan ”Kun pääministeri Juha Sipilä syksyllä 2015 harrasti moraaliposeerausta ja tarjosi taloaan turvapaikanhakijoiden käyttöön, tieto oli muutaman tunnin viiveellä irakilaisessa verkkomediassa.” Niin mitä perussuomalaiset kansanedustajat teki samaan aikaan? Avasivat suunsa kahville ja pullalle, ja äänestivät hallituksessa tämän hulluuden jatkumisesta. En arvosta hänen (Halla-ahon) tai monen muun perussuomalaisen poliitikon toimintaa. Madollakin on enemmän selkärankaa mitä näillä. He ovat vain hiekanjyviä kenkäni alla.

 

Äänestin kevään 2017 kuntavaaleissa perusuomalaisia. Tosin en Halla-ahoa Annoin heille valtakirjan hoitaa asioita, mutta samalla voin myös arvostella näiden toimintaa, niin Helsingissä ja myös eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu