Perussuomalaisten lopun alku

 

Syksyn aikana on ainakin minulle käynyt selväksi, että perussuomalaiset luisumassa kohti historian roskatunkiota. Jossakin on listattu, että keväällä valituista kaupungin- ja kunnanvaltuutetuista 54 on siirtynyt Sinisiin ja niin ikään varavaltuutetuista hieman yli 20 on tehnyt samoin. Perussuomalaiset saivat kuntavaaleissa 770 valtuutettua, eli alle 10% valitusta varsinaisista valtuutetuista on vaihtanut puoluetta. Tämä on historiallisestikin suuri määrä, kun yleensä puoluetta vaihtaa kaikista valituista muutama koko vaalikauden aikana. Tilanne on heidän [perussuomalaisten] kannalta huono, koska kesän puolueen hajoamisen jälkeen heidän ennestäänkin heikko vaikuttaminen paikallisessa politiikassa vaikeutuu. Tämä myös heijastuu valtakunnanpolitiikassakin.

 

Halla-aho on siis valittu Helsingin kaupungin valtuutetuksi 2012-17 ja uudestaan tänä keväänä. Hän on osallistunut sen toimintaan aktiivisesti vain aina vuoteen 2014 saakka. Tosin yhtään aloitetta tai pontta hän ei saanut aikaiseksi koko aikana. Sen jälkeen, kun hänet valittiin Euroopan parlamentin jäseneksi, hänen osallistuminen sen toimintaan on ollut heikkoa. Toisin hän oli valintansa jälkeen halukas eroamaan kaupungin valtuustosta, mutta silloiset puoluetoverit halusivat hänen jatkavan, vaikka hän olisi koko kyseisen loppukauden poissa käytännössä koko sen toiminnasta. Kun hänet valittiin keväällä uudestaan, hän on osallistunut valtuuston kokouksiin aktiivisest. Harvinaista, koska puoluejohtajan on oman julkisuuskuvan ja myös hänelle äänensä antaneiden luottamuksen osoituksena hyvä olla mukana sen toiminnassa tai luovuttava siitä luottamustoimesta. Myös Mika Raatikaisen toimenkuva on hieman kummallinen, koska hän on kaupunginhallituksen jäsen, mutta hän ei edes viitsi ottaa kantaa omiin päätöksiin siellä. Vaan näistä päätöksistä kommentoivat Mari Rantanen ja Jussi Halla-aho. Raatikainen taitaa olla näiden marionettinukke.

 

Muutama päivä sitten Samuli Voutilan johtaman perussuomalaiset nuoret kävivät hakemassa Sinisten kannattajakortit Oikeusministeriöstä. Tämä ennen kuulumatonta, että vasta rekisteröidyn puoleen kannattajakortit käydään hakemassa noin vain. Vaikka kyse on julkisesta asiakirjasta tai asiakirjoista, niin mihin käyttöön he noutivat, on vastoin perustuslakia. Käsittääkseni kannattajakortit ovat yksi kokonaisuus ja muodostavat yhtenäisen henkilörekisterin, joten sen luovuttaminen noin vain on vastoin henkilörekisterilakia. Jos Sinisten kannattajakortin allekirjoitus on vastoin perussuomalaisten sääntöjä, niin eikö tähän tempukseen osallistujat myös vahingoittaneet puolueen mainetta? Entistä puheenjohtajaa syytettiin omien ajojahdista, harjaamisesta, mutta tämä on jotain aivan ainutlaatuista. Tosin se on ymmärrettävää, koska Halla-aholla ei ole yhdistyksen tai minkään muunkaan osaston johtamisesta kokemusta. Ylilyöntejä sattuu, mutta voiko puolueenjohtaja toimia harmaalla vyöhykkeellä.

 

Itselleni demokratian toimivuus ja demokraattinen vaikuttaminen, kuten myös mielipiteen vapaus on kansalaisyhteiskunnan peruskiviä.

 

Viime aikoina on kuulunut perussuomalaisista jäsenistöstä vaatimuksia Juha Sipilän hallituksen kaatamiseksi, tai elätellään haavetta, että Sipilän hallitus kaatuisi. Mitä sitten vaikka kaatuisi, Luulevatko perussuomalaiset pääsevän vaikuttamaan hallituksen kokoonpanoon? Ei pääse, siitä ei kannata edes haaveilla. Hallituksen nykypolitiikkaan he eivät pysty nyt Sinisten ollessa virallisesti puolue vaikuttamaan millään tavalla. Ainostaan hallituksesta käsin, mutta se hallituspaikka on vain niin kaukana, kun perussuomalaisilla on nykyinen johtajisto. Uusissa eduskuntavaaleissa kansanedustajien määrän lisääminen tuottaa vaikeuksia. Ei ole sellaisia ehdokkaita, jotka toisivat saman määrän ääniä, mitä he menettivät ”sinisille”. Halla-aho ei ole edes tällä hetkellä kansanedustaja. Hänen olisi kannattanut asettua ehdolle, kuten monet muut tekivät vastaavassa tilanteessa. Hän on vankina Brysselissä vaalikauden loppuun saakka. Samalla hänen puolueensa vaikutusvalta hiipuu pikkuhiljaa. Uudet jäsenet ei tuo muuta kuin ”hiekkaa puoluetoimiston lattialle”.

 

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä irvaili Twitterissä ” Monet keskustalaiset salissa tuntuivat olevan pihalla siitä mitä pääministeri oli lausunut.” Entä sitten? Tuskin niin pihalla, mitä nämä perussuomalaiset kansanedustajat ovat. Tässäkin näkee, että on hyvä osoittaa tosia virheistä, mutta ei nähdä omia virheitä. Sillä joka viikko laskeutuu lentokoneita Suomeen, joissa on pakolaisia eri puolilta maailmaa. Mitä perussuomalaiset kansanedustajat mahtavat sille. Ei mitään.

 

Siten perussuomalaisten kansanedustajien kannattaisi siirtyä Sinisiin, jotta saisivat vietyä omaa agendaansa eteenpäin. Tai tasoittaa tietä uudelle yhdistymiselle. Oppositiosta on hankala tehdä muuta kuin räksyttää. Yksipuolinen haukkuminen, ei tuo kannattajia. Tosin ääntä maailmaan mahtuu, mutta porukka kyllästyy pikkuhiljaa haukkumiseen ja asioiden yksipuoliseen esittämiseen. Eikä se lisää luottamusta teihin ja asiaanne.

 

Muokkasin Halla-ahon valtuusto työskentelyä. Hän on osoittanut tällä kaudella parempaa aktiivisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu