Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Erään kansalaisaloitteen anatomia

 

Tein kansalaisaloitteen evankelis-luterilaisen kirkon asemasta nykyajan Suomessa. Aloitteen tarkoitus on samalla avaus yleiselle keskustelulle, tarvitaanko nykyaikana nykyisenkaista kirkkoa ja sen kirkkoruhtinaita. Evankelis-luterilainen kirkko on kautta aikain ollut Suomessa niin sanottu valtionkirkko. Suomen valtio on antanut sille laajan itsenäisyyden, jota kirkko on käyttänyt sumeilematta hyväkseen. Kirkolla on sellaisia tehtäviä, joita valtion on ollut hankala hoitaa, kuten muun muassa kirkonkirjojen ylläpitäminen ja hautaustoimi. Nykyaikana kirkonkirjat,eli väestörekisterin ylläpito on kuitenkin yhtä helpompaa, kun tietotekniikka on kehittynyt aikojen saatossa. Siten virkatodistuksen hankkiminen on jäänyt historiaan.

 

Syy miksi tein aloitteen on se,että mittani tuli täyteen viimeaikaisesta politikoinnista. Tosin kirkkomme on politikoinut koko sen historian ajan. Kansallissodan aikana osa papistosta osallistui ”punaisten” teloituksiin ja niiden teloituksien peittelyyn. Jatkosodassa papit osallistuvat ”Suur-Suomen” luomiseen ja järjestelmälliseen ”ryssävihan” lietsomiseen. Myös kirkoissa siunattiin aseita ”ryssää” vastaan. Tänä päivänä papit osoittavat kansalaisaktivismia haittaamalla poliisin työtä. Myös soittavat kirkonkelloja Syyrian kapinallisten puolesta, jotka haluavat kaataa laillisen hallinnon. Eräs pappi on tehnyt väitöskirjan itsetyydytyksestä.

 

Kirkolla on ollut tärkeä rooli suomalaisten sivistämässä ja myös yhteiskunnan yhtenä tukena,mutta nykyaikana se joutuu etsimään omaa rooliansa. Ei tasa-arvon takia kirkkomme voi olla muiden uskonnollisten yhdyskuntien yläpuolella,vaan kaikkia uskontoja tulee käsitellä samanarvoisina. Meidän kirkkomme joutuu hyväksymään naispappeuden, mutta muiden uskontokuntien ei tarvitse noudattaa samaa lakia,vaikka he toimivat Suomessa.

 

Solženitsyn vertasi ”Vankileirien saaristo” kirjasarjassaan salaisen poliisin Tsekan perustamista koiraan. Tseka haluttiin olevan koiran häntä jota koira heiluttaa, mutta jossakin vaiheessa häntä alkoikin heiluttaa koiraa. Tämä vertaus sopii hyvin myös meidän nykyiseen kirkkoomme. Kirkko ja kaupunkilehteen piirtävä Ville Ranta on usein ottanut kantaa pila piiroksillaan sopimattomasti. Myös blogisti Samuli Suonpää ottaa hyvin kärkkäästi kantaa hänen mielestään sopiviin aiheisiin,varsinkin jos ne ovat vastoin hänen omaa maailmankuvaa.

 

Käy allekirjoittamassa tämä kansalaisaloite, erotetaan kirkko meistä, meidän ei tarvitse erota kirkosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Verotusoikeuden poistaminen kansankirkoilta voisi olla ensimmäinen askel oikeaan tässä asiassa.

Ruotsissa verotusoikeus on annettu periaatteessa kaikille rekisteröidyille uskonnoloille.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Olen vapaa-ajattelija, mutten allekirjota, koska näen nuot loppuosan perustelut päivänpolitiikkaan liityväksi populismiksi.

Perustelut muutenki poliittiset, paitsi nuot henkikirjottajanan rooli pois kirkolta ja hautaustoimi valtiolle, non minusta päteviä ja asiallisia perusteluja.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kansalaisaloitteet kannattaisi aina kirjoittaa valmiiksi lakitekstiksi. Ja kunnollisella suomella otsikosta alkaen.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

En lähtenyt siihen, syystä että katsoin sen kuuluvan lainsäätäjän tehtäväksi. Yksittäisiä ev.lut kirkoa koskevia lakeja on monia erilaisia. Eräs kummallisemmista on verolaki, jossa määrätään ettei kirkollisveroa voida poistaa kesken vuoden,vaan se muuttuu vasta vuoden vaihteessa. Samassa laissa määrätään myös ettei muuttaessaan kunnasta toiseen,verovelvollinen maksaa vanhaan asuinpaikkakuntaansa veronsa,vaikka asuu muualla.

Lait voidaan purkaa vain yksitellen,ja se vaatii taas asiaan perehtyneisyyttä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sen verran olisi kuitenkin voinut skarpata, että kirjoittaa aloitteen nimessä oikein niiden instituutioiden nimet, joiden asemaa haluaa muuttaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kannatan kirkon erottamista valtiosta, mutta aivan eri syistä. Nuo esittämäsi perustelut ovat pääosin vastenmielisiä.

Itse asiassa kirkko on viimeaikoina tehnyt juuri sitä, mitä kirkon kaiken järjen mukaan kuuluukin tehdä, eli suojellut heikompia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Komppaan Saria, sie sanoit selvästi!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Myös blogisti Jukka Wallin ottaa hyvin kärkkäästi kantaa hänen mielestään sopiviin aiheisiin, varsinkin jos ne ovat vastoin hänen omaa maailmankuvaa. :) Muokkasin tuossa yhtä blogisi lausetta sopivammaksi, mutta säilytin kuitenkin kirjoitusvirheesi ...

Silloin kun kirkko tekee jotakin, mitä et hyväksy, se sietää mielestäsi erottaa valtiosta. Jos se soittaisi kellojaan Venäjän puolesta, olisit innoissasi. Pelkkää politiikkaa sinulta!

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jaha sitä on kommunisti,jos vaatii kirkon eroa valtiosta.Toisaalta esimerkiksi Espanjassa katollinen kirkko on erotettu valtiosta. Miksi emme olisi sivistysvaltio tässäkin asiassa.

Olen kyllästynyt vain ja Ainostaan kirkon politikointiin,Itse kuulun yhä kirkkoon. Olin edellisessä kirkollisvaaleissa ehdokkaana.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Et taijja osata nähä sitä, mitä sulle sanottaan, tartut päivänpoliittisesti ja epäobjektiivisesti siis subjektiivisesti muutamiin pikkuasioihin, jokkei kokonaisuutta kattoen merkitte paljoakkaan kirkon toiminnassa.

Kanasalaisaloitteesi ei kunnioita itte asiaa muodollisesti eikä perusteluillaan.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #10

Kirkko säilyy vain ja Ainostaan erottamalla se valtiosta. En alkanut listaamaan kaikkia sen hyviä tai huonoja puolia, vaan allekirjoittajat saavat itse miettiä onko enää nykyaikana kirkkomme nauttima erityissuojelu tarpeen.

Toimituksen poiminnat