Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Rokoteohjelma-Tarpeellinen vai tarpeeton?

Viime päivinä on otettu voimakkaasti kantaa rokotusohjelman puolesta ja vastaan. Muun muassa Olli-Pekka Wallin otti kantaa (Uusi Suomi blogissaan), tai oikeastaan varoi ottamasta kantaa puolesta tai vastaan.

 

Monilla on se harhakäsitys rokotteiden tarpeellisuudesta, että eivät mieti sitä, että tavallisetkin taudit pyritään hoitamaan ”haitallisena” tai ”vahingollisina” rokotteiden avulla. Sikotauti (parootti), tuhkarokko (morbiili), vihurirokko (rubella) ovat ”tavallisia” kuumetta aiheuttavia ja melko haitattomia ”terveelle” ihmiselle Suomessa kuoli edellä mainittuihin tautien jälkitauteihin yksi lapsi vuosittain. Taas kehitysmaissa, ne ovat varsin yleisiä ja lapsia kuolee niiden jälkitauteihin, vaikka itse tauti ei olisikaan tappava. Edellä mainitut taudit olivat tavallisia vielä 1980-luvun alkuun asti meilläkin. Vaikka kantaväestö olisikin rokotettu ja rokotetaan 100% MPR-rokokteella, niin Suomeen saapuvat afrikkalaiset ja muista puutteellisen terveydenhoitojärjestelmän ulkopuolelle jääneet ihmiset kantavat todennäköisesti joitakin tai kaikkia edellä mainittuja tautien aiheuttajia. Siten he ovat riski kantaväestölle.

 

Venäjältä ja Somaliasta tulevat ihmiset saattavat tartuttaa esimerkiksi tuberkuloosia (tbc). Näitä tuberkuloosi tapauksia havaitaan Suomessa muutamia satoja tapauksia vuosittain, varsinkin perus-ja ammattikouluissa. Minnesotassa (USA) on havaittu yksi viidestä Somaliasta lähtöisin antaneen positiivisen tuberkuloosi näytteen. Tämä on suhteellisen suuri määrä, kun verrataan koko yhdysvaltojen kantaväestöön.

 

Uusi rokotusohjelma alkoi jokin aika sitten. Nuorille naisille annettava papilloomavirusrokote eli HPT-rokote. Monet ovat vaatineet ohjelman ulottamista myös nuoriin poikiin, jota ainakaan minä en ymmärrä. Tätä HPT-rokoteohjelmaa on perusteltu kustannussäästöillä, mutta sitä ei pystytä saavuttamaan vielä vuosikymmeniin, tuskin koskaan. Papilloomavirus e ole mitenkään haitallinen Kaikille, vaan suurin osa tautiin sairastuneista ei edes havaitse oireita. Kuolleisuus kohdunkaulasyöpään on noin 50 naisen luokkaa vuosittain. Kun taas rintasyöpään kuolee noin 850 naista vuosittain. Miehiä sairastuu eturauhassyöpään suurin piirtein yhtä paljon kuin naisia rintasyöpään ja kuolleisuus on samaa tasoa kummassakin viiteryhmässä. Rintasyöpää tavataan myös miehillä. Papilloomavirus tarttuu vain sukupuoliyhteyden kautta. Siten olisi turvallista harrastaa seksiä vain kondomin kanssa, joka ehkäisisi myös muiden sukupuolitautien leviämistä.

 

Itse olen suurella todennäköisyydellä sairastanut kaikki MPR-rokokteella suojatut taudit, mutta olen hengissä ja puolisoni kanssa olemme saaneet kaksi lasta. Siten suurelle osalle ihmistä nämä taudit eivät ole hengenvaarallisia tai edes vammauttavia. Sikotauti saattaa miehillä tietyn iän jälkeen, aiheuttaa lapsettomuutta. Mutta sekin on vain yksi syy monen muun joukossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olen itse sairastanut sikotaudin aikuisena, komplikaationa tuli hamatulehdus, johon voi kuolla, tai saada sokeritaudin loppuiäkseen.

Tuhkarokko voi aiheuttaa välittömän tai viivästyneen aivotulehduksen, joka tappaa, tai vammauttaa loppuiäksi. Ei siis mikään vaaraton tauti.

-- Vaikka kantaväestö olisikin rokotettu ja rokotetaan 100% MPR-rokokteella, niin Suomeen saapuvat afrikkalaiset ja muista puutteellisen terveydenhoitojärjestelmän ulkopuolelle jääneet ihmiset kantavat todennäköisesti joitakin tai kaikkia edellä mainittuja tautien aiheuttajia. Siten he ovat riski kantaväestölle.

Jos kantaväestö on rokotettu, niin silloinhan pääsääntöisesti kantaväestö on turvassa?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kuten kirjoitin, niin Suomessa kuoli vuosittain yksi lapsi noiden tautien jälkitautiin, mutta kehitysmaissa se on yleinen kuolinsyy. Siten ei ole tarpeellista rokottaa. Lapsia vammautuu ja kuolee kymmeniä vuosittain, erillaisissa onnettomuuksissa ja synnytykseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mielestäsi on siis jostakin syystä parempi, että lapsia vammautuu eliniäkseen, ja kuolee, kuin estää se halvalla rokotteella kokonaan?

En ymmärrä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

En oikein ymmärrä mihn perustuu rokotteen-hyvyys, kun muulla tavoin kuolee ja vammautuu satoja.Nykyaikaisilla lääkkeillä vammautumisia tai kuolemia pystytään ehkäisemään, ilman tätä rokoteohjelmaa, jos olisi haluja. Miksei lasten polkupyörällä ajamista ei kielletä, jos niiden onnettomuksien yhteydessä kuolee ja vammautuu kymmenittäin lapsia vuosittain.

http://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/ma...

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

En oikein ymmärrä mihin perustuu nälkäkuoleman välttely syömällä tasaisin väliajoin kun vanhuuteen kuolee kuitenkin.

Polkupyöräilyä ei varmaan kielletä siksi että sen pääasiallisena tarkoituksena on näppärä siirtyminen paikasta toiseen eikä vammojen aiheuttaminen itselle tai muille tielläliikkujille. Voisko olla?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kait myös kuumetaudeilla on jokin funktio? Ei näitäkään ole meidän kiusaksi luotu! Vai onko?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Ei tauteja ole kukaan luonut, eikä jäykkäkouristuksesta ole hyötyä muille, kuin hautaustoimistolle.

Varmaan riisitautikin olisi mielestäsi hyvä vanhan ajan malliin lapsena sairastaa?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Minä kuulun niihin epäonnisiin, joka "tavallisen lastentaudin" seurauksena (tai oikeastaan siis sen jälkitaudin) päädyin lastenteholle. Niiden hoitopäivien (viisi) hinnalla olisi varmaankin yhden ikäluokan rokottanut sitäkin lastentautia vastaan. Ja pikkuisen huonommalla tuurilla (tai yhtä ikäpolvea aikaisemmin) olisin päätynyt paikkakunnan kirkkomaalle.

Niin että mitäs luulisit? Mihinkähän se rokotteen hyvyys perustuisi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kuinka monta lasta päätyy siltikin teho-osastolle, vaikka rokotetaan?

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #8

Kuinka moni ei rokotuksen ansiosta päädy? Kannattanee lopettaa epämiellyttävän turvavyön käyttö autoillessa koska auto-onnettomuudessa voi kuolla vyön kanssakin.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #13

Kuten huomasit, vaikka vaitetään, että turvavyöt pelastavat henkiä, niin siltikin saamme lukea lähes joka päivä autokolareista joissa on joku kuollut. Silti rokotukset aiheuttavat vammautumisia ja kuolemia, vaikka niiden pitäisi pelastaa..

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Venäläisfanituksen (hommaforum jne. juttusi) lisäksi olet "rokoteriittinen". Miten en ole yllättynyt? Miksi sinulla on puoluenimenä "Muut", kun olet Olavi Mäenpään ns. Suomidemokraatteja ja ihan johtoportaassa siellä perussuomalaisista lähtösi jälkeen?

Kai sen uuden "puolueen" nimen voi laittaa esille, vaikkei kai koskaan 5 000 lippua tule täyteen. Yrittämisen puutteesta ei voi sinua syyttää.

Si vis pacem, para bellum tosiaan (tunnuslauseesi näköjään)... ihmisillä tuntuu vain olevan eri muunnelmia/käsityksiä tuosta.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #16

Siksi, kun sellaista puoluetta ei ole olemassa, kuin Suomidemokraatit. Mitä minun Hommalla kirjoittamatjutut kuuluvat tähän keskusteluun? Mitä tulee "venäjäfanitukseen" niin olen puhtaasti järkisyillä itsenäisen Suomen kannalla, joten suhteet sinnepäin pitää olla kunnossa. Kuten ne ovat olleet viimeiset 70 vuotta.

Tunnuslause pätee yhä tänäkin päivänä...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Montako lasta on mielestäsi kuollut rokotuksiin viimeisten kymmenen vuoden aikana?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #18

Varmaan monta, kun kaikkia ei tilastoida niin että ne [rokotuksista johtuvat] kuolemat näkyisivät tilastoissa.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Yksi tärkeä syy välttää liiallista rokottamista on, että rokotteiden haitat tunnetaan paljon hyötyjä huonommin. Ei tiedetä mitä rokotteet aiheuttavat yhteisvaikutuksena pitkällä aikavälillä. Johtuvatko esim. yleistyneet allergiat osittain rokotteista? Tätä ei varmuudella tiedetä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Allergioiden lisääntyminen johtuu liiasta siisteydestä, suoliston bakteerikannan muutoksista, osittain antibiiottien laajasta käytöstä. Rokotusten voisi vaikutusmekanisminsa perusteella odottaa vähentävän allergioita. Toki ennakkoluuloja rokotteita kohtaan on ollut Jenneristä alkaen; ihmiset pelkäävät kaikkia tieteen edistysaskeleita.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Ei rokotteet ole olleet kaiklle turvallisia.Poliorokote on aiheuttanut ongelmia, kuten myös MPR-ja Hpv-rokoteet. Varsinkin HPV-rokote on yksi hyödyttöminin ohjelma. MPR-ohjelmaa voidaan myös kritisoida, hyvällä syyllä.

Jukka Nieminen

Tää on sellainen koulukuntajuttu tää rokotekeskustelu. Alaa vuosia seuranneena olen oppinut että pääosin rokotteisiin suhtautuu kritiikkömästi tietty väestönosa. Käytännössä he ovat miehiä, matalakoulutettuja ja vastaavasti epäilevästi suhtautuvat ovat yleensä naisia ja/tai korkeammin koulutettua tai muuten vaan älykästä väkeä.

Ne jotka suhtautuvat tyystin kritiikkömästi rokotteisiin tai uskovat niiden olevan täysturvallisia ja hyödyksi, ovat muutenkin alttiimpaa väkeä kaikenlaiselle yrityspropagandalle. Johtuen siitä että heiltä varsin usein puuttuu se pohjatieto ja sen myötä kyky analysoida tietoa. Ei ole ollenkaan tavatonta nähdä rokotemyönteisten levittävän tietoa "tieteellisenä" mutta joka tarkemmassa katsannossa paljastuu rokoteyhtiön lanseeraaman mainostoimiston iskulausesloganiksi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Julkinen valehteleminen ei ole rikos.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Voit lukea lähteinä mainitut julkaisut, niin voit sitten miettiä ovatko ne valheita.

Toimituksen poiminnat