Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Eutanasia-Hyvä kuolema?

 

Toimittaja Sanna Ukkola kirjoittaa artikkelissaan (16. 5.2016)”Lääkkeeksi kuolemaa” ihmisten suhtautumisesta avustettuun kuolemaan. Ihmisen elämää pitää suojella kaikin keinoin, mutta kuka saa päättää omasta kuolemastaan. Saanko minä päättää omasta kuolemasta, jos katson, että vain kuolemalla voin helpottaa omaa elämääni?

 

Suomessa on olemassa niin sanottu hoitotahto, jolla kukin ihminen voi päättää jatketaanko hoitoja aivan kuolemaan saakka, vai tietyn kohdan jälkeen lopetetaan elämää pitkittävä hoito. Tämän hoitotahdon voi kukin ilmoittaa omakanta.fi palvelussa. Myös viime aikoina on saattohoitoa kehitetty, joten meilläkin on jollakin tasolla eutanasiaa, vaikka se ei täytä vielä aktiivista avustamista.

 

Sanna Ukkola käsittelee esimerkeillä kuinka helposti saa eutanasian, niissä maissa joissa sen on lain avulla sallittu. Tämä on minusta hyvä asia, kun aikuinen joka on päättänyt kuolla, niin se ei saa olla esteenä, jos vain laissa erikseen määrätyt asiat täyttyvät. Näin ainakin omaiset saavat jättää jäähyväiset eutanasiaa tahtovan henkilön kanssa. Näin poistuu yksi elementti, läheisten tuska ja syyttely.

 

Itse olen vuosien saatossa kokenut monien kaverien ja tuttujen itsemurhat. Nämä ovat olleet omaisille raskaita hetkiä, kun he ovat saattaneet miehensä, vaimonsa tai lapsensa viimeiselle matkalle. Tiedän tapauksia, kun aikuinen nainen muistelee kuinka hän vain neljän vanhana löytää isänsä kuolleena eri väristen pillereiden ympäröimänä. Eräs kaverini ampui itsensä, tai äidin kummatkin pojat tekivät itsemurhan vain muutaman vuoden välein. Kuinka suurta tuskaa aiheuttaa itsemurhan tekijä tuntemattomalle, kun hyppää metron tai junan alle? Vain siksi, että kunhan pääsee pois täältä?

 

Suomessa eri lakien avulla holhotaan aikuisia. On seksin ostokieltoa tai alkoholia saa vain tietyistä kaupoista tai vain tiettyyn aikaan. Itse olen sitä mieltä, että näitä turhia rajoituksia on pyrittävä poistamaan. Myös eutanasia tulisi sallia, mutta vain lääketieteellisten kriteerien kautta. Tinnitus ei ole syy päättää päivänsä, mutta se onkin lääkärien asia päättää, onko tarpeellista kärsiä siitä? Siten voisi olla helpottavaa tietää, että viimeistään itse voi päättää millä tavalla, kenen seurassa kuolee. Pitääkö ihmisen kärsiä ennen kuolemaan, että se tuntuisi vapauttavalta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

1930- ja 1940-luvulla oli Saksassakin eutanasian harjoittaminen todella mittavaa. Tällöin taisi vaan natsilääkärien esittämällä hoitotahdolla olla määräävä asema.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Onhan sillä [eutanasialla] huono kaiku menneisyydessä, mutta ei se saa olla esteenä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

T4 oli murhaohjelma, ei eutanasiaohjelma.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tähänhän monet eutanasian vastustajat vetoavat. Mutta eivät eutanasian kannattajat suinkaan aja mitään natsien murhajärjestelmää, vaan antavat ihmisille vapauden valita. Natsien uhreilta ei kysytty, haluavatko he kuolla vai ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin eutanasia kuin aborttikin ovat sellaisia kysymyksiä, joiden kohdalla pragmaattisuus ja moraali joutuvat kompromissoimaan periaatteistaan.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Tämän takia kannatan hoitohenkilökunnan mahdollisuutta kieltäytyä abortin suorittamisesta. Jos aseista pystyy kieltäytymään omatuntoon vedoten, niin yhteiskunta ei saa painostaa muissakaan asioissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Saako lääkäri kieltäytyä kutsuntatarkastusten tekemisestä, jos on pasifisti?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itse en näe hyvänä, että lääkärit voisivat saada luvan luistaa työtehtävistä omantunnon syistä. Abortin kohdalla se voi olla aborttia haluavalle ongelma jollakin pienellä paikkakunnalla. Helsingistä löytyy varmasti lääkäri, joka sen suostuu tekemään, mutta jossain Pohjanmaalla sellaista voi olla vaikea löytää.

Ja mitä jos muutkit alkavat vaatimaan oikeutta kieltäyttyä tehtävistään omatunnonsyistä. Jehovalääkäri voisi kieltäyttyä verensiirrosta, muslimilääkäri voisi kieltäyttyä hoitamasta vastakaista sukupuolta olevaa ja rasistilääkäri voisi kieltäyttyä hoitamasta vääränrotuisia ihmiisiä.

Käyttäjän MariaKotila kuva
Maria Kotila

Eutaniasian kannattajat ehdottavat, että lääkärien nykyistä työtaakkaa lisättäisiin. Heidän tulisi jatkossa päättää, kenellä on oikeus kuolla. Lääkäriliitto on varsin selkeästi vastustanut ehdotusta, enkä minä ainakaan ihmettele asiaa. Jos kerran itsemurha tuntuu pahalta ajatukselta, eikä ole todella tekopyhää vaatia, että lääkäri hoitaa asian?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Se, että edes keskustelee lääkärin kanssa, voi johtaa aivan toiseen ratkaisuun mitä alunperin oli tarkoitus. Masentuneisuus ei saa johtaa eutanasiaan, vaan sairaus jossa kuolema on varma..

Vai olisiko parempi, jos lakimiehet määrittävät kuka on oikeutettu eutanasiaan?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos vastakkain ovat lääkäreille hiukan lisähommia ja parantumattomasti sairaan mahdollisuus kuolla joutumatta ensin kärsimään hirveitä kipuja, niin en sääli lääkäreitä yhtään. Viimeisestä lauseestasi olen täsmälleen samaa mieltä. Tosin pelkään, että siinä on kirjoitusvirhe... En näe mitään tekopyhää siinä, että pyytää lääkäriä auttamaan itsemurhan tekemisessä. Lääkärin avulla se sujuu nopeammin, varmemmin ja kivuttomammin. Ja jos pelkkää työtaakkaa ajattelee, niin eiköhän kokonaisuudessaan vähemmän työtä muille aiheuta lääkärin avustamana toteutettu eutanasia verrattuna siihen, että potilas itse yrittäisi riistää hengen itseltään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lukekaa kuvaus siitä, kuinka Louis Pasteur soi tuskattoman kuoleman vesikauhuiselle venäläisporukalle. Lääkärit ovat aina tehneet, ja tulevat tekemään eutanasioita.

Käyttäjän MariaKotila kuva
Maria Kotila

Kyse ei ole lääkärien työtaakasta vaan siitä, että meillä olisi ammattikunta, jolla olisi valta ja tehtävä päättää siitä, kuka saa kuolla ja kuka elää. Myönnän, että viimeisestä lauseestani puuttui sana avustettu. Vaikka harva olisi valmis avustamaan itsemurhassa, silti vaaditaan että kasvoton ammattikunta velvoitettaisiin näin tekemään. Myrkkymaljan tarjoaminen ei ole helppoa kenellekään. Minua itseäni pelottaa se, että vaatimukset eutanasian sallivasta lainsäädännöstä kovenevat samaan aikaan kun yritetään kuumeisesti miettiä keinoja sairaanhoitomenojen pienentämiseksi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Tilanne on se, että nykyään voi matkustaa niihin maihin saamaan niin sanotut "myrkkymaljat" jos on tarpeeksi sairas. Pitääkö potilaan aina kärsiä siitä, että jokin tauti lopulta tappaa? Minusta inhimillisyyteen kuuluu ettei tarvitse kärsiä tuskia vain siksi, että jollakin keinotekoisella syyllä se estetään. Aikuisen pitää saada päättää, milloin on kärsitty tarpeeksi, ja saada nopeutettua väistämätöntä.

Toimituksen poiminnat