Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

O tempora, o mores- Oi aikoja, oi tapoja

Näin jossakin uutisen, jonka mukaan teini-ikäiset tytöt olivat pahoinpidelleet ja samalla nimitelleet tummaihoista hieman heitä nuorempaa poikaa. Se on todellakin väärin kyseistä poikaa, tai ketä tahansa lasta kohtaan.

Mutta, kävin Teemu Lahtisen ja helsinkiläisen paikallispoliitikon Joonas Lyytisen kanssa ”kiivaan” keskustelun Twitterissä. Keskustelu koski erään perussuomalaisen varavaltuutetun lohkaisua, kun hän omalla fb-sivullaan suositteli Afrikasta tuleville miespuolisille siirtolaisille sterilisaatiota eli vasektomiaa. Joonas Lyytinen kävi todella kovilla kierroksilla, sillä hän laukoi selvästi kiihtyneenä ”...jos kutsut mun adoptoituja lapsiani n-sanalla, en tule suhtautumaan siihen kovin suopeasti.” Kun, ihmettelimme missä kohtaan kirjoitusta, tämä varavaltuutettu syyllistyi rasismiin. En oikeastaan vielä tänä päivänäkään tajua, miksi hänelle [Joonas Lyytiselle] tai muille tulee ensimmäisenä täysin vastakkainen päätelmä? Missä tämä täysin ajattelematon lohkaisu kosketti Lyytisen afrikkalaistaustaisia lapsia ja oliko se edes rasistinen millään tavalla. Mahdollisesti Sademiehen kirjoitus oli afrikkalaisia miehiä kohtaan vähättelevä, mutta ei ainakaan edes halveksiva. Minusta kaikki afrikkalaistaustaiset miehet pystyvät osallistumaan tämänkin lohkaisun jälkeen täällä elämiseen. Tuskin monikaan heikäläisistä edes ymmärsi tätä kirjoitusta, tai ole koskaan kuullut Olli Sademiehestä.

Luottamustoimen hoitaminen ei ole ammatti, vaan jossa ollaan vain silloin, kun henkilö joutuu toimimaan kaupunginvaltuutettuna. Hän on varavaltuutettuna ja paikallisyhdistyksen puheenjohtajana, eri henkilö kuin omalla yksityisellä fb-sivustollaan oleva Olli Sademies. Tasavallan presidentti, kuningas tai pääministeri eivät ole yksityishenkilöitä, eikä heillä ole niin sanottua yksityiselämää, vaan heillä on oikeus siihen tarvittaessa. Tämä ei ole kaikilla aivan selvää. Saman jouduin myös itse huomaamaan, kun muutamat henkilöt masinoivat minua vastaan Twitterissä kampanjan.

Meillä agraaliyhteiskunnan aikana oli joka kylässä ja kaupungeissa isännättömiä lapsia. Lehtolapsi on sievistelevä termi näistä avioliiton ulkopuolella syntyneistä. Nykyään avioliiton ulkopuolella syntyy niin paljon lapsia, ettei lapsen ja hänen vanhempien taustoilla ole juurikaan merkitystä. Aikoinaan myös oli tavallista, hankkia lapsia, niin sanotun huutolaisjärjestelmän kautta. Meillä tämä oli käytössä satoja vuosia, aina 1900-luvun ensivuosikymmenille saakka. Kirjailija Kalle Päätalo kuvaa omia kokemuksia, kun hänen isänsä sairastui 1920- ja 30-lukujen taitteessa, niin Taivalkosken silloiset päättäjät, meinasivat hajasijoittaa Päätalon sisarukset huutolaisjärjestelmän kautta, eri puolille pitäjää. Huutolaislapsen sai, joka suostui maksamaan vähiten. Tämä jos mikä saattoi aiheuttaa suunnatonta häpeää lapsessa myöhemmällä iällä.

Joonas Lyytinen on siis hankkinut puolisonsa kanssa adoptiolapsensa Afrikasta, ainakin hänen ilmoituksen mukaan. Minua asia ei voisi vähempää kiinnostaa. Mutta, kun heidän avustuksella aletaan tekemään politiikkaa, tai heitä käytetään välineinä muita vastaan, niin se muuttaakin asian luonnetta. Ei lasten kansainvälinen adoptio ole mitään uutta. Meillä jatkosodan jälkeen oli paljon saksalaisten sotilaiden ja puna-armeijan sotavankien jälkeläisiä. Myös suurruhtinaskunnan aikana, varsinkin aivan loppuaikana syntyi monia romansseja, jotka johtivat jälkikasvun adoptioon. Monet sotalapset, jotka lähetettiin Ruotsiin tai Tanskaan, saivat uuden perheen adoption kautta.

Luin muutamia satunnaisia blogeja näiden eteläafrikkalaistaustaisten lasten adoptiovanhempien kokemuksista ja elämästä näiden lasten kanssa. Hieman yllätti joidenkin äitien negatiiviset vuodatukset arjen eri tilanteissa. Eräskin äiti oli tuohtunut aivan yksinkertaisesta ja tavanomaisesta toteamuksesta ”Niin, sehän on vähän eri juttu, kun ei ole oma lapsi.” Jos, itsetunto ei ole kohdallaan, kannattaisi miettiä ainakin kahteen kertaan, onko oikeaa adoptoida lasta Etelä-Afrikasta [esimerkkinä] Äänekoskelle, jos tavallinen arkipäivä on aivan muuta, mitä ajatteli sen olevan.

Pidän tätä tarpeettomien rasismileimojen jakamista ongelmallisena, kun sillä halutaan vain hankakoittamaan joidenkin toimimista kansanedustajina tai paikallistason aktiivisten ihmisten elämää. Demokratiassa pitää pystyä esittämään myös kärkkäitä tai kärjistettyjä puheita tai kirjoituksia ilman, että oikeusviranomaiset päättävät kirjoituksien merkityksiä. Yhteiskunnan kehitys on silloin menossa epäterveelliseen suuntaan. Tämä voi tarkoittaa myös itsesensuuria, jolla pakotettaan luopumaan sellaisista ajutuksista tai mielipiteistä, jos ne eivät jotakin ihmisryhmää miellytä.

Kuvottavin esimerkki tästä tuli viikonlopun (8.-9.8.2015) aikana esille, kun eräs Helsingin Sanomat lehden toimittaja soittelee ja mahdollisesti tekee samaa aikaan myös rikosilmoituksia olemattomista ”rasistisista” rikoksista. Poliisin luulisi olevan kiinnostuneempi ”oikeista” rikoksista tai rikollisista, kuin jonkun ajattelemattoman sanan tai kirjoituksen tarkastamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olet siis täysin päinvastaista mieltä kuin Matti Putkonen, joka uhkailee Perussuomalaisia arvostelleita oikeudenkäynneillä?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Nythän menee sekaisin arvostelu ja tietoinen nimittely. Kun istuvaa kansanedustajaa nimitellään Natsiksi tai miksi tahansa, se menee jo kunnianloukkauksen puolelle tai kuten minuakin fasistiksi, vaikka olen paikallistason aktiivi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ahaa: "Demokratiassa pitää pystyä esittämään myös kärkkäitä tai kärjistettyjä puheita tai kirjoituksia ilman, että oikeusviranomaiset päättävät kirjoituksien merkityksiä. Yhteiskunnan kehitys on silloin menossa epäterveelliseen suuntaan. Tämä voi tarkoittaa myös itsesensuuria, jolla pakotettaan luopumaan sellaisista ajutuksista tai mielipiteistä, jos ne eivät jotakin ihmisryhmää miellytä."

Tarkoittaa siis vain, että persujen kansanedustajilla on oikeus esittää kärkkäitä tai kärjistettyjä puheita. Esimerkiksi julistella sotia eri tavalla ajattelevia suomalaisia vastaan tai nimitellä heitä vihollisiksi. Sen sijaan muiden ei pidä kutsua tällaisia "demokraattisia" kärjistelijöitä esimerkiksi natseiksi. Meneekö mielestäsi "punavihermädättäjä" tai "viherstalinisti" kunnianloukkauksen puolelle vai onko "natsi" vaan niin paljon kauheampi loukkaus?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #4

Natsi-sanalla tarkoitetaan varmaan erästä kansallissosialistista aatetta, ja sen aatten kannattajia. Muistaakseni "Natsi" aatteena kärsi inflaation 1945, kun näiden toimeenpanemat kansanmurhat ja eri vähemmistöjen kaasuttamiset alkoivat paljastua. Natsi-sanalla ei ole siten lievästi sanottuna kovinkaan mairitteleva kaiku. Itseäni ei juurikaan sana "fasisti" leimaa, kun minulla ei ole sellaista asemaa, jossa joutuisin kärsimään siitä. Mutta, Olli Immonen on kansanedustaja, niin hänen asemallaan on jo hieman painoarvoa, niin sitä voi hyvinkin tutkia kunnianloukkauksena.

"Viherpunamädättäjä" ei ole onnistunut sana, kun sillä ei ole rikollista kaikua, kuin ehkä moraalisesti

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #11

Jos ei halua kansanedustajana assosioitua natsien eli kansallissosialistien kanssa ei kannata kaveerata sellaisen ryhmän kuin SVL kanssa, joka julkilausutusti "kannattaa valkoista ylivaltaa ja kansallissosialismia". Sitten jos kaveeraa tuollaisten jengien kanssa, ei kannata valittaa jos todetaan että kansanedustajalla on natsikytköksiä.

O sancta simplicitas.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #13

Minusta on kummallista vaatia että kansanedustajan pitäisi valikoida kenen kanssa on kuvissa tai eri tilaisuuksissa. Minä olen ainakin luullut meillä nykyään kaikilla on yhtäläinen äänioikeus ja kansanedustajan velvollisuus on osallistua eri tapaamisiin joissa saattaa olla niin sanottuja "vääriä" ihmisiä.

Mannerhein tapasi monta kertaa Hitleriä, vaikka meillä tiedettiin juutalaisten kohtaloista. Risto Ryti myönsi Hermann Göringille yhden Ritarikunnan ansiomitallin...

http://data1.blog.de/blog/n/numb3r5/img/SaddamRums...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #22

Näyttäisi sinunkin olevan syytä kerrata tuon tapahtuman järjestäjiä ja niiden taustoja. Immonen oli järjestämässä natsien kanssa tapahtumaa, jossa oli paikalla vain samanmielisiä. Siitä tulee syystäkin katsotuksi natsiksi.

Immonen ei ole, eikä toivottavimmin tule koskaan olemaan, Mannerheimin asemassa. Mannerheim joutui hengailemaan erittäin paljon eritäin kyseenalasiten ihmisten kanssa pelastaakseen meidät diktatuurin valloitukselta. Immonen taas erityisesti haluaa kaveerta sellaisten henkilöiden kanssa, jotka haluavat tänne dikatatuuria ja kansallissosialismia.

Ymmärrätkö eron?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #24

Kokoomuksen Ilkka Kanervan synnymäpäiväjuhlissa, oli kaksi tai kolme moottoripyöräjengiläistä, mutta monikaan ei noteeranut heitä. Teuvo Hakkarainen kävi jossakin moottoripyöräjengin tiloissa, ja alkoi hillitön meteli siitä, että nämä jengiläiset olisi saattaneet nähdä joitakin salaisia papereita tai sopimuksia. Minulla on tänä päivänä epäilys, että vaikka Hakkaraisella olisi [kuvitteellisesti] ollut salainen valtiosopimus salkussa, niin nämä tyypit eivät olisi ymmärtäneet sen sopimuksen päälle mitään.

Minua on huvittanut alusta asti se, että muutamat eivät osaa suhteuttaa määriä tai ongelman vakavuutta. Noita "natseja" taitaa olla todellisuudessa muutamia kymmeniä, joista suurin osa oli kyseisessä kuvassa. Suurin osa näistä tyypeistä istuu tutkintovankeudessa tällä hetkellä, joten ongelma on taas monta astetta pienempi.

Kaikkein typerintä on kieltää jokin tälläinen takapihan natsiporukka "vaarallisena" demokratiaa kohtaan. Aikoinaan SKP eli Suomen kommunistinen puolue kiellettiin, se ei sitä aatteena hävittänyt, vaan demokratia. Demarit itse ovat olleet kukistamassa kilpailevia aatteita tai puolueita, joten ei ainakaa minua hämmästytä Antti Rinteen vaatimuksset. Demarit ovat itse niin sanottu "auringonlasku" puolue, kun heidän kannattajat siirtyvät pikkuhiljaa Honkanummen tapaisiin paikkoihin.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #22

Kansanedustaja saa tavata ihan ketä ihmisiä haluaa. Se mitä pitää ymmärtää on, että teoilla on seurauksia. Saa hengata natsien kanssa. Kun siitä nousee kohu, ei kannata olla yllättynyt.

Tämä koskee kaikkia poliitikkoja. Jos joku Vihreä kansanedustaja kävisi esiintymässä Eläinten vapautusrintaman aktivistien kanssa jossain yleisötilaisuudessa olisi Suomen uutiset siitä välittömästi aivan pähkinöinä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #26

Otan esille myös missä asemassa hän oli silloin. Hän oli Suomen Sisun puheenjohtajan omainaisuudessa. Ei hän tai kukaan muukaan ole 24/7 kansanedustaja, vaan tittelit vaihtuvat eri tilanteissa.

Oscari Wirola Vastaus kommenttiin #28

Arvoisa Jukka, kansaedustaja ei ole virka, jota hoidetaan virka-aikana. Se on kansakunnan suurin luottamustehtävä, josta maksetaan korvaus. Kyllä kansanedustaja on 24/7 kansanedustaja, ei hän siitä pääse eroon edes lomillaan, sillä silloinkin hän on kansanedustaja. Se on siis kokopäivätyö, joka kestää normaalisti 4 vuotta yötä päivää ja joka ikinen päivä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #40

Olen istunut entisen Helsingin kupungin johtaja Pekka Korpisen kanssa hänen taloyhtiän hallituksen kokouksissa, Hän oli silloin hallituksen puheenjohtaja, ei Helsingin kaupungin johtaja. Vaatimus, että kansanedustaja on kansanedustaja myös muissa luottamustoimissa, on täysin absurdi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #26

Aikoinaan ripitin erästä Vihreiden kunnallispoliitikkoa, kun oli ollut puhujana "Vapaa Katto"-ryhmän tilaisuudessa. Tämä Vapaa Katto-organisaatio oli niitä jotka onnistuivat juurruttamaan itä-euroopan romani ongelman meille. Suomen Uutiset-toimitus on varmaan poliittisten puolueiden mittakaavassa aika vaatimaton. Vakituisia työntekijöitä taitaa olla kokonaista yksi- Matias Turkkila. Hänkin on varsin liberaalin perussuomalaisen maineessa.

Perussuomalaisia mollaa, Yle, Hesari,Ilta-Sanomat, näin parin esimerkin muistin äkkiä. En viitsi alkaa listaamaan muita tiedostavia "tiedostusväineitä" vain siksi, että siihen menisi tätä "paperia" hukkaan. Ainoastaan arvostan Tiedonantajaa siksi, että se ei yritä piiloutua "sitoutumattomuuden" viittaan, vaan ilmoittaa rehellisesti oman poliittisen mielipiteen suoraan. Muiden tiedostusvalineiden polittista kantaa pitää tarkastaa samoilla liuskilla, kuin ennen vanhaan tarkastettiin virtsanäytteet.

Minna Eerolainen

Mikäs "paikallistason aktiivia" estää olemasta fasisti?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #27

Ei mikään, mutta kun en ole fasisti, niin sekin "arvonimi" on puhtaasti liioittelua.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #29

En ole fasisti ja sillä sipuli.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #33

Minna on vähän aikaa "jäähyllä"

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Wallin kirjoituksillaan valitettavasti vahvistaa ennakkoluuloja ja vastenmielisyyttä, joita moni tuntee perussuomalaisia kohtaan. Se on valitettavaa, koska perussuomalaisissa on paljon ihmisiä, mielipiteitä ja politiikkaa, joihin näitä tuntemuksia ei ole oikeudenmukaista yleistää.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Sisältyykö otsikkoon jokin sutkaus?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"O tempora o mores" - ei siis "morales" - menee tuo vanha Cicero-sitaatti. Taisi tulla Wallinilta tahaton sutkaus.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Office-paketti kääntää noita vieraskielisiä sanoja miten se itse haluaa, korjaisn..

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Wallin muistelee:

"Kun, ihmettelimme missä kohtaan kirjoitusta, tämä varavaltuutettu syyllistyi rasismiin."

Odotas, kun yritän miettiä... juu, se taisi olla siinä kohtaa kun hän ehdotti pakkosterilointeja vain ja ainoastaan afrikkalaisille miehille. Eli siis oli suosittelemassa peruuttamattomia fyysisiä seurauksia aiheuttavan toimenpiteen toteuttamista pakolla, ja sen lisäksi vielä rajaamassa sen vain ja ainoastaan tietystä maanosasta saapuviin ihmisiin.

Ensimmäinen kohta oli totalitaristinen, seuraava oli rasistinen. Vaatimus oli itse asiassa aika tyylipuhdasta natsikamaa. Tämänkin voi iskeä työmies Putkoselle esimerkiksi siinä kohtaa kun hän alkaa haastaa toimittajia ja tutkijoita käräjille perussuomalaisten mustamaalaamisesta.

Se nyt tietysti ei yllätä, että teikäläisellä ja merkantti Lahtisela tämäkään asia ei mennyt jakeluun, mutta sillä ei onneksi ole laajempaa yhteiskunnallista merkitystä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Olli Sademies sattui mainitsemaan afrikkalaistaustaiset miehet. Jos, hän olisi kirjoittanut "Kiinalaiset miehet pitää sterilisoida", kukaan ei olisi pahoitanut mieltänsä. Mutta, hänen [Sademiehen] virhe oli mainita Afrikka, niin johan alkoi rasistisyytökset lentää..

Syntyvyys ja naisten heikko asema ovat osasyitä miksi se Afrikka ei kehity. Tämä tosiasia pitää myös meillä hyväksyä. Meillä ei kauhitella Kiinan harjoittamaa yhdenlapsen politiikkaa, vaikka siellä syntyneitä tyttövauvoja hukutetaan heti syntymän jälkeen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Jos, hän olisi kirjoittanut "Kiinalaiset miehet pitää sterilisoida", kukaan ei olisi pahoitanut mieltänsä."

Kyllä olisi.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

No ihan ensimmäisenä, Sademies ei ehdottanut afrikkalaisten miesten steriloimista Afrikassa vaan afrikkalaistaustaisten miesten pakkosterilointia Suomessa. Ja jos Sademies olisi ehdottanut kiinalaistaustaisten miesten pakkosterilointia Suomessa, olisi siitä noussut ihan samanlainen metakka. Tai saamelaisten, virolaisten, hämäläisten, yhdysvaltalaisten tai espanjalaisten. Katsos, oikeusvaltioissa ei ole tapana sen enempää suorittaa lääketieteellisiä toimenpiteitä ihmisille vastoin näiden tahtoa, eikä varsinkaan kohdentaa noita pakkotoimenpiteitä etnisin perustein.

Ja kyllä Kiinan yhden lapsen politiikkaan liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia on laajasti kritisoitu niin Suomessa, EU:ssa kuin YK:ssakin.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #16

Oho mainitsit "oikeusvaltion" Meillä pakkosterilioitiin kehitysvammaisia vielä 1970-ja 1980-lukujen vaihteeseen saakka. Suorittaako oikeusvaltio oman kansalaisten pakkosterilisaatoita? Minusta ei suorita. Onko heillä oikeuksia? Onko vain tietyillä ihmisryhmillä oikeuksia, mutta jotkin voidaan unohtaa?

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #19

Pakkosterilisaatio kiellettiin Suomessa vuonna 1969. Se oli synkkä luku Suomen historiassa. Ei varmasti ole mitään syytä aloittaa niitä uudelleen.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #21

Tuskin Sademiehen kirjoittelu johtaisi lain uudelleen voimaantuloon, joten siitä voit olla huoleti.

Siten Ei se meilläkään ole tuntematonta steriloida "rotuhygenian" takia, kun Hitlerin oma kokeilu päättyi jo 1945, mutta meillä vasta huomattavasti myöhemmin.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #19

Öö, oliko siis Sademiehen kommentti joku kannanotto kehitysvammaisten pakkosterilisaatio vastaan ja vieläpä näin lähes 40 vuotta tapahtumien jälkeen, okei ?? Mitenkäs afrikkalaismiehet ja kehitysvammaiset liittyy yhteen paitsi että kehitysvammainen voi olla afrikkalainen jolloin pakkosterilisaatio oliskin taas ihan ok?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #30

Vastaisin jos ymmärtäisin ensin sinun kirjoitustasi ja Sademiehen lohkaisua. Kun, kumpaakaan en pysty, niin jätän vastaamatta.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #16

"Ja kyllä Kiinan yhden lapsen politiikkaan liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia on laajasti kritisoitu niin Suomessa, EU:ssa kuin YK:ssakin"

Ja mitäkä ovat olleet tulokset, olemmeko laittaneet Kiinan kauppasaartoon..

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Muun muassa Human Rights Watchin vuosiraportista:

"Women's Rights

Women’s reproductive rights and access to reproductive health remain severely curtailed under China’s population planning regulations. That policy includes the use of legal and other coercive measures, such as administrative sanctions, fines, and coercive measures, including forced insertion of intrauterine devices and forced abortion, to control reproductive choices."

https://www.hrw.org/world-report/2015/country-chap...

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Hauskaa että Wallin on katsonut minun vaatimattoman persoonani blogikirjoituksen arvoiseksi. En minä tätä osaa oikein muuten kommentoida kun toteamalla, että kuin että aikamoinen empatiakyvyn vaje vaikuttaa vaivaavan. Ei se, että ihminen pahastuu siitä, kun hänen vanhemmuutensa avoimesti kyseenalaistetaan ole itsetuntoongelma, vaan vähintääkin julmaa ajattelemattomuutta ja pahimmillaan patologista kusipäisyyttä keskustelukumppanin puolelta. Jokainen normaali ihminen pahoittaa tuollaisesta mielensä.

Lisäksi on hämmentävää kuinka ymmärtäväinen olet Sademiehen lausunnoille etnisesti valikoidusta ihmisten pakkosteriloinnista ja miten herkkähipäiseksi muututaan kun joku uskaltaa esittää, että joku näkemys saattaa olla rasistinen.

“Demokratiassa pitää pystyä esittämään myös kärkkäitä tai kärjistettyjä puheita” samaan aikaan kun Putkonen uhkailee lakimiehillä kaikkia, jotka ovat uskaltanut ihmetellä Perussuomalaisten kansanedustajien kaveeraamisesta fasistien kanssa.

O tempora o mores, indeed.

Todettakoon vielä, että kommenttini n-sanasta ei oleellisesti liittynyt keskusteluun Sademiehen lausunnosta vaan siitä versoneeseen keskusteluun sanoista ja niiden merkityksistä. Enkä ollut varsinaisesti erityisen kiihtyneessä tilassa. Mutta ei tämä nyt niin oleellinen virhe ole.

Oscari Wirola

Joonas hyvä, arvostan suuresti päätöstäsi adoptoida kaksi lasta. Tiedän että Sinä ja vaimosi kohtaatte lähes päivittäin tuollaista persuvihaa, joka on täysin käsittämätöntä. En vain ymmärrä miksi vihaa kohdistetaan lapsiinkin. Miten he ovat erilaisia lapsia kuin persujen omat lapset?

Siis, minusta jokainen rasistinen lausahdus on liikaa, ja me suomalaiset emme saisi hoitoa laitoksissa, emmekä ruokaa kaupunkien ulkopuolella, jos ei ole mamuja, persuista ei niin olisi väliä!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Yleensä perussuomalaisten blogit saavat edes yhden kollegiaalisen suosittelun puoluetoverilta. Ei näy tähän kellonlyömään mennessä. Miettiikö Wallin syitä?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

En minäkään vastaille muiden PS aktiivien kirjoituksiin välttämättä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #36

Markulle laitoin pikkuisen "lomaa" jonka aikana, hän voi miettiiä asioiden tarkoituksia muilla foorumeilla tai blogeissa.

Oscari Wirola Vastaus kommenttiin #39

Et voi olla tosissasi? Olet todellakin persu, sellainen superpersu, joka ei saa kritisoida, jos Markun asiallinen komentointi sinua suututtaa. Pitäisi kait meidän jokaisen vähän miehistyä!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #41

Muista sananvapaus! Se tarkoittaa, että persua ei saa arvostella vaan hänen pitää saada mellastaa vapaasti.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #42

Arvostan kaikkien mielipiteitä, mutta en ala vääntää rautalangasta..

Toimituksen poiminnat