Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Vae victis?

Vae victis on latinaa ja tarkoittaa selkokielellä ”Voi voitettuja”. Todellakin voi voitettuja, kun eduskuntavaalit ovat vihdoin takanapäin ja uusi eduskunta on pikkuhiljaa järjestäytymässä. Savuverhojen takana leivotaan uutta hallitusta keskustapuolueen Juha Sipilän johdolla. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Suomalainen politiikka on siitä mielenkiintoinen järjestelmä, että hävinneiden puolueiden puheenjohtajat jatkavat toimessaan niin kuin ei olisi mitään tapahtunut. Monessa muissa maissa vaalit hävinneet puolueiden johtajat jättävät saman tien paikkansa, kun tulokset on vahvistettu. Missä viipyy Alexander Stubbin eroilmoitus. Voiko hän perustella paikkaansa poliittisilla näytöillä, tuskin. Jäikö häneltä työ kesken? Myyrän työ jolla hän tuhoaa Kokoomuksen viimeisetkin uskottavuuden rippeet. Kokoomus on todellisen rappion tiellä.

Demareilla Antti Rinteen johdolla on kuitenkin itsetuntoa jäädä suosiolla oppositioon. Vai haluaako Juha Sipilä demarit sittenkin hallitukseensa? Tällä viikolla Antti Rinne näpäytti demareiden oikeistosiipeä estämällä entisen puheenjohtajan ja valtionvarainministerin Jutta Urpilaisen valinnan ryhmäpuheenjohtajaksi. Miksei olisi estänyt, kun Jutan näytöt johtamisesta on hyvin rajoittuneet. Vaikka hän sai ääniä vaaleissa yli yksitoistatuhatta, niin hänen aikaisemmat näytöt painavat enemmän, oikeastaan niiden näyttöjen vähäisyys.

Paavo ”kovanonnen” Arhinmäki olisi pitänyt poistua vuoden 2014 EU vaaleissa Brysseliin, mutta hän jäi roikkumaan eduskuntaan ja sai muistutuksen kännisekoilustaan ja kovakalloisuudestaan. Nyt puukot heiluvat selän takana, ja mahdollisesti nuori nainen haastaa hänet seuraavaksi Vasemmistoliiton puheenjohtajan asemasta. Tekisit Paavo omat johtopäätökset ja poistuisit historian kirjoihin epäonnisena puoluejohtajana, vaikka sinun vaaliväittelyitä oli hieno katsoa. Mitään poliittista sanomaa ei niissä kuitenkaan ollut. Väsymys painaa?

Onneksi olkoon Juha Sipilä ja Timo Soini, kansa on puhunut, nyt on teidän vuoro lunastaa ne odotukset, mitä me äänestäjät olemme odottaneet edelliset neljä vuotta. Palauttakaa politiikkaan ennustettavuus ja uskottavuus, vähintä mitä voitte tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Quot homines, tot sententiae. Missä viipyy Timo Soinin eroilmoitus kun hävisi yhden eduskuntapaikan ja roppakaupalla ääniä ja kuuluu näin ollen vaalien häviäjäkaartiin?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Noh jos yhden paikan menettää, ja olemme kuitenkin toiseksi suurin puolue siltikin. Toisaalta Timo Soinin jatkokausi on muutenkin katkolla, kun pidämme puoluekokouksen kesällä. Mutta tuskin hänellä ole todellista syytä pelätä jatkon suhteen. Hän ja Riikka Slunga-Poutsalo saavat ainakin minun tuen jatkolle, jos se minusta on kiinni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Wallin, kun puolueen johtoa ei mielestäsi tule uudistaa, niin ei varmaan puolueen sääntöjäkään, joiden mukaan puolue on puheenjohtaja Timo Soini.
Oletko lukenut ja ymmärtänyt voimassaolevat puolueen säännöt ?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #3

Itse asiassa puolueen johtoa uudistettiin viimeksi kaksi vuotta sitten. Itse en näe ainakaan vielä varteenotettavaa vaihtoehtoa Timo Soinille. Jos halutaan etsiä vaihtoehtoja, niin aika vähän sellaisia on. Jussi Niinistö ei ole sitä, eikä edes Halla-aho. Ainakaan vielä. Katsotaan asiaa uudestaan kahden vuoden kuluttua 2017 , kun alamme valmistautua vuoden 2019 EU ja eduskuntavaaleihin.

Itse asiassa vuonna 2017 pidetään kuntavaalit keväällä, joten sen jälkeen on hyvä tehdä myös tilinpäätös kuluneesta kahdesta vuodesta hallituksessa olosta. Olemmeko saaneet tavoitteet lävitse.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #4

Säännöt ovat siis lukematta ja Soinin valtaa ei ole tarvetta puolueessa vähentää.
Tätä kysymystä kieltäydytään jopa kommentoimasta suosion menetyksen pelosta.
Orjuus alkaa aina pelolla ja epäkohdista vaikenemisella.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #10

Ei ole mitään pelättävää. Timo Soini on tämän puolueen rakentanut ja tehnyt koko sielullaan ja sydämestä tähän tilanteeseen. Minulla ei ole mitään niin negatiivista sanottavaa, että hänen pitäisi erottaa puolueenjohdosta. Jos hän haluaa jatkaa vielä vuoteen 2017 saakka, niin hänellä tuskin on vakavasti otettavia haastajia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persuilla on kaksi outoa asiaa edessään. Ensiksi, se ei koskaan ole ollut hallitusvastuussa, joten sen polun varrella voi olla pahoja yllätyksiä.
Toiseksi, se ei ole koskaan elänyt ja tullut toimeen ilman Timo Soinia, joten Timoton tulevaisuus on tuntematon.

Jani Virtanen

Nähdäkseni Hirvisaari oli jo omassa eduskuntaryhmässään,joten persut saivat saman määrän kansanedustajia kuin aikaisemmin. Ja aikaisempi määrä oli historiallinen "jytky" niin ainakin hyvä torjuntavoitto tämä - historiallinen loppukiri - oli. Vaalipäivänähän persut saivat eniten ääniä; sekin on tosiasia.

Mutta se siitä, sen kanssa on elettävä, eikä mitään ongelmaa. Sipilä päättää, Soini tottelee. Näin se on ja oikeastaan hyvä niin. Sipilällä on iron fist ote puolueeseensa ja tämän vaalivoiton jälkeen myös soinilla. Joten Sipilä voi soinin kautta hallita kahta hallitusryhmää. Saadaan ainakin jotain päätöksiä aikaiseksi.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Se nyt ei kuitenkaan taida ihan noilla kahdella puolueella hallitus pelittää. Wallin nakkasi jo Kokoomuksen ja demarit vilttiketjuun. Mitäs pojat nyt tehdään?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jos olisin Stubb niin eroaisin puheenjohtajuudesta. Tämä ei tarkoita sitä,että kokoomuksen pitäisi mennä oppositioon. Ei edes demareiden oppositiokautta ole vielä missään päätetty varmasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieraisiin pöytiin huutelu jatkuu ja omissa ei tunnusteta mitään ongelmia.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #15

Omat ongelmat hoidetaan perheen sisällä, eikä lehtien palstoilla. Oma kirjoitukseni totta kai pyrkii esittämään muiden ongelmat, mutta suurin on meidän poliittinen järjestelmä. Jos epäonnistuu, silloin on vedettävä johtopäätökset ja erottava. Jutta Urpilaisen erottaminen puolueenpuheenjohtajan paikalta oli minusta kaikkein häpeällisin teko, kun hän ei suostunut itse tekemään laskevista kannatusluvuista johtopäätöksiä. Vielä enemmän pyrkiä uudestaan eduskuntaan kansanedustajaksi.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kaikenkattavaa moralisointia. Ehdokasasettelu on kaiketi puolueiden oma asia. Toisaalta tunnut olevan Jutan puolella, kun väität puolueen syyllistyneen häpeälliseen tekoon erottessaan Urpilaisenn puheenjohtajuudesta, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ei vain tullut valituksi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

En ole Jutan puolella, vaan häntä vastaan! Minusta hänen olisi pitänyt erota vapaaehtoisesti ja lähteä Brysseliin, kuten Katainen. Voiko hän [Jutta] palata edes opettajaksi tämän jälkeen? En usko.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

No kyllä nyt on vimmaa pistää kontalleen. Toivottavasti puolueessanne tällainen mihinkään perustumaton kostomentaliteetti ei ole yleisempää.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #19

Kostomentaliteetti? Uutta poliittista kulttuuria peräänkuulutan. Kuten Juha Sipiläkin on kuulemma hehkuttanut "tulos tai ulos". Yritysmaailmassa toimitusjohtaja pistettään hyvin herkästi pihalle, jos epäonnistuu tehtävässään. Muissa maissa se puolueenpuheenjohtaja eroaa herkästi, kun on onnistunut tyrimään kannatuksen.

Toimituksen poiminnat