Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Kyseenalaista turvallisuutta

Viimeisiä päiviään pääministerinä oleva Alexander Stubb päästi paripäivää sitten kuolemattoman viisauden. Hänen mielestään Itämeri on tällä hetkellä turvallinen, kun kahden suurvallan sapelien kalistelu tapahtuu meidän lähellä. Minusta ainakin aikaisemmin oli todella turvallista, kun Nato maita oli huomattavasti vähemmän. Jos hampaisiin aseistautuneet sotilaat luovat turvallisuutta, niin mitä tästä ajatellaan Koreoiden rajavyöhykkeellä? Kun, siellä elävät eivät voi tietää milloin tykinammukset alkavat ympärillä räjähtelemään. Kirjailija Päätalo nimesi yhden kirjoistaan ”Miinoitettu rauha.” Kuvaa hyvä kyseistä aikakautta, miksei myös nykyisyyttäkin.

 

Kansanedustajavaaliehdokas Atte Kaleva kirjoittaa (15.4) Suomen Sotilaan verkkosivulla julkaistulla blogissaan ”Puolustusvoimilta huolestuttava tilinpäätös” hän toteaa seuraavaa: ”Turvallisuus on kuitenkin asia, josta ei voi säästää tässä geopoliittisessa tilanteessa” ja myös kirjoittaa myös itsestään selvyyden ”Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut epävakaammaksi Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisääntymisen myötä Itämeren alueella.”

On hienoa, että tämän toteamiseksi hän on opiskellut upseeriksi asti.

Neuvostoliiton romahdettua puna-armeijan laivasto, joko upposi satamiin, romutettiin tai myytiin Kiinaan. Tällä hetkellä Venäjän laivastoa todellakin nykyaikaistetaan uusimalla pinnalla pysyneitä tai rakentamalla uutta korvaavaa kalustoa. Mutta silti epäilen, että heillä menee vielä vuosia päästä samalle tasolle kuin mitä se oli ennen romahtamista. Mahdollisesti, he haluavat panostaa enemmän laatuun kuin määrään. Minusta epävakautta aiheuttaa kuitenkin Yhdysvaltojen läsnäolo kuin itse Venäjän. Mehän olemme joutuneet elämään heidän kanssaan vuosisatojen, niin pahassa kuin myös hyvässä mielessä.

Kansanedustajavaaliehdokas Kaleva on huolissaan puolustusvoimiemme tilanteesta. Reserviä ei ole koulutettu ja määrärahoja supistettu vuosikymmenien ajan. Tähän tilanteeseen syyllisiä voidaan hakea niin kokoomuksen,demareiden ja keskustalaisten joukosta. Edelliset hallitukset aina Paavo Lipposen kaudelta saakka ovat olleet mukana Afganistanin operaatiossa, johon upotettiin eri lähteiden mukaan jopa 500 miljoonaa euroa. Tämä on arvio, mutta se raha oli poissa reservin koulutuksesta ja armeijamme nykyaikaistamisesta. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen on syydetty satoja miljoonia ”alueilmatorjuntaohjuksiin” joilla ei tee mitään järkevää. Ostettiin myös satoja kappaleita stinger ilmatorjuntaohjuksia, jotka ovat meidän armeijamme uusia, mutta muualla ollaan luopumassa niistä. Tälläkin hetkellä osallistumme sotilaallisiin operaatioihin muun muassa Keski-Afrikassa ja uudempana Irak. Kyseiset operaatiot eivät taida olla ilmaisia, jostakin niiden rahat otetaan. Eiköhän kannattaisi palata maailmaa ”parantavista” operaatiosta takaisin oman maan puolustamiseen. Miksi syytää vähiä velaksi otettuja euroja maailman turuille ja toreille, kun kotimaassakin niitä tarvitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Stubb on kunnostautunut muillakin kuolemattomilla sanonnoilla kuten "Natoon tulee liittyä hyvän sään aikana", "vien Suomen Natoon", "hallitusyhteistyö toimii" jne. Sittemmin kaikki vedetty vessanpöntöstä.

Löytyy noita sanontoja muiltakin. "Grammamiinat takaisin", "markka takaisin", "ulos EU:sta", "jenkit pois USA:sta ja ulkomaalaiset ulos Suomesta", "Venäjä on pyhä". Eivät taida olla yhtään sen viisaampia muutkaan?

Toimituksen poiminnat