Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

ISIS-järjestön suomalaiset taistelijat

Viime aikoina on julkisuudessa ollut tietoja, joiden mukaan Suomen kansalaisia taistelisi ISIS järjestön riveissä, niin Syyriassa kuin Irakissa, tai muualla Lähi-idän maissa. Kuluvan kesän aikana Venäjän ulkoministeriö esitti muun muassa Suomelle kysymyksen ”osallistuuko Ukrainan taisteluihin suomalaisia sotilaita,” joka on ainakin minusta asiallinen ja aivan oikeutettu kysymys. Se, mitä vastattiin, taas edusta mitenkään normaalia kanssakäymistä. Minulle tuli mieleen ulkoministeri Erkki Tuomiojan vastauksesta Väinö Tannerin ylimielisyys 1930-luvun lopulta. Tarvitaanko tällaista ylimielisyyttä, voimme olla montaa mieltä.

Miksi sekoittaa tähän artikkeliin Ukraina ja Lähi-itä? Siksi, että kun Ukrainan taistelut jatkuvat ja kriisi pitkittyy, saattaa ja mahdollisesti sinne on jo matkustanut myös Suomen kansalaisia taistelemaan kummankin osapuolen joukkoihin. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa oleviin kriiseihin on osallistunut todistettavasti Suomen kansalaisia, muutamia on myös taisteluissa kaatunutkin. Pääasiassa taisteluissa kuolleet ovat olleet joko ensimmäisen sukupolven ”maahanmuuttajia”, tai islamiin kääntyneitä kantasuomalaisia, nuorehkoja miehiä.

Suomalaisia on osallistunut kaikkiin sotiin toisen maailmansodan jälkeen. Suurin osa on palvellut Ranskan muukalaislegioonassa, mutta myös erilaisissa palkkasotilas järjestöissä, tai Jugoslavian hajoamissotien eri osapuolten joukoissa. Ongelmalliseksi osallistumisen tekee se, että vaikka he saattavat omasta mielestä sotia vain aseellisia joukkoja vastaan, niin kasvaa mahdollisuus osallistua sotarikoksiin rinnastettaviin tekoihin. Kapinnallisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin sotarikoksiin siviiliväestöä kohtaan, kaikissa kuviteltavissa sodissa, joita on käyty viimeisten vuosikymmenien aikana.

Muutamissa Euroopan maissa on voimassa laki, jolla ehkäistään palkkasotilaaksi värväytyminen tai palaaminen kotimaahan vankeusrangaistuksen uhalla. Viimeksi tämän tyyppisen lain sääti Venäjä. Onko meidänkin seurattava muiden sivistysvaltioiden mukana, jotta pystyisimme estämään tämän tyylisen turismin, itse olen sitä mieltä että pitää. Suomalaisen yhteiskunnan tulee pystyä ennalta ehkäisemään vakavat uhat yhteiskunnan turvallisuuden takaamiseksi kaikilla kuviteltavissa keinoin. ISIS järjestöön tai muihin vastaavan tyylisiin terrorijärjestöihin aseelliseen taisteluihin osallistuneita pitää pystyä rankaisemaan, vaikka rikokset ovat tehty mullalla kuin täällä Suomessa.

Murha on murha, vaikka se tehtäisiin ulkomailla. Siitä on pystyttävä antamaan tuomioita myös täällä Suomessa. Tavallisten ihmisten pitää pystyä elämään turvallisesti omassa maassaan, ilman pelkoa oman henkensä menettämistä. Nämä rikokset ovat poikkeuksetta raakoja ja on rinnastettavissa etnisiin puhdistuksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Veikka Mattila

Asiaa. Eri sotatantereille menevien taistelijoiden ero on siinä, että Ukrainaan menevien taistelijat tuskin palaavat Suomeen aikeina laajentaa sodankäyntiä Suomeen. Irakiin ja Syyriaan menevät voivat hyvin palata nämä aikeet mielessään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Olihan jääkäriliikekin aikanaan laiton. Silti laajeni sekin kahina tänne kotimaahan. Onneksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Täällä kyllä rangaistaan muualla syntyneiden muualla tekemistä rikoksista kunhan vain KO:n, HO:n ja KKO:n jäsenet pääsevät lomamatkalle tutustumaan autenttiseen tapahtumapaikkaan veronmaksajien piikkiin.

ISIS on suoranainen rikollisjärjestö, vaikka se taisteleekin Islamin nimissä.

Järjestön julkaisemat videot Syyriasta kertovat organisaation syvimmästä olemuksesta. Silmitöntä murhaamista ja kiduttamista vailla sotilaan omaatuntoa. Eivät noudata edes koraanin säädöksiä tappaessaan muita muslimeja.

Todistetusti tai epäillysti ISIS-järjestön riveissä taistelleet tulisi kotiutuessaan pidättää ja asettaa tutkintavankeuteen törkeistä sotarikoksista epäiltyinä tai vaihtoehtona sallia maasta poistuminen ja vapaaehtoinen kansalaisoikeuksista luopuminen vankeuden vastapainona.

Jälkimmäinen vain siksi, että ulkomailla tapahtuneiden rikosten tutkinta tulee juupelin kalliiksi veronmaksajille.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305558870380

http://iltalehti.fi/uutiset/2011121514952779_uu.shtml

Alexius Manfelt

Miksi pitäisi olla erillislaki, eikös jo nykylaki anna mahdollisuuden tuomita ulkomailla tehdystä rikoksesta, vaikka se ei ko. maan mukaan rikos olisikaan? Näin voidaan toimi vastedeskin.

Tosin suomalaiset ovat aina lähteneen muualla tappelemaan. Hyvä esimerkki on Lauri Törni, joka soti siellä ja täällä. Jo miehelle on liikaa testosteronia, niin antaa hänen mennä ja purkaa, tuomitaan jo on tarve ja rikoksen merkit täyttyvät.

Toimituksen poiminnat