Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Avustetaanko Afrikkaa ikuisesti?

  • Julkaistu 12.10.2010 Pambazuka News
    Julkaistu 12.10.2010 Pambazuka News

Afrikan valtiot olivat siirtomaita aina 1900-luvun loppupuolelle saakka. Iso-Britannia, Ranska, Belgia ja Saksa hallinnoivat lähes tulkoon koko mannerta, useiden satojen vuosien ajan. Suomellakin oli haluja hallinnoida nykyistä Namibiaa, joka tunnettiin muinoin Ambomaana. Presidentti Ahtisaaren kautta Suomi oli hyvin avokätinen avunantajana kyseisen valtion ensi vuosina. Viimeisenä itsenäistyi tai siirtyi alkuperäiskansojen hallintaan entinen Rhodesia, nykyinen Zimbabwe. Tosin siellä on asunut useiden sukupolvien ajan myös valkoisia, joten on vaikeaa selvittää ketkä ovat alkuperäiskansaa siellä, kuten myös Etelä-Afrikassa.

Zimbabwe on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä miten vauras ja omavarainen maa johdetaan pohjattomaan kurjuuteen, vaikka sen itsenäisyydestä on kulunut tuskin neljäkymmentä vuottakaan. Maa on ollut tunnetusti omavarainen ja suhteellisen rikas ennen, kun niin sanottu Apartheid politiikka loppui. Sen jälkeen on maanviljelijöinä ja muissa tärkeissä ammateissa toimineet valkoiset on joko murhattu tai ajettu pakosalle omistamistaan mailtansa tai teollisuustuotanto laitoksista. Siten on aiheutettu mittavaa tuhoa koko maan elintarviketuotannolle ja myös maan muulle taloudelle. Suomi osallistuu tämän rappio valtion ylläpitämiseen, joko suoraan tai muiden järjestöjen kautta noin kymmenellä miljoonalla eurolla vuosittain. Ihmisoikeudet ei taida olla meilläkään kovassa kurssissa.

Liityimme pelastamaan Ranskan entistä siirtomaata Keski-Afrikan tasavaltaa sotilaallisesti, vaikka meillä ei ole mitään siteitä sinne. Tämä operaatio on ulkoministeri Erkki Tuomiojan oman kunnianhimon ja kansainvälisen kuvan kiillotusta. Sotikoot ranskalaiset oman vanhan siirtomaansa takia, meidän ei tarvitse puuttua heidän luomaan ongelmaan. Emme siis ole koko maailman ongelmien siivoojia tai murheiden kantajia. Voisimme hankkia puolustusvoimille aseita tai muita tarvikkeita sillä summalla mitä tuhlataan aivan hyödyttämään operaatioon. Myös reservin harjoituksia voisimme lisätä. Korruptio rehottaa, ja me vielä avustamme tätä joka vuosi miljardilla. Poliitikot hoitavat huonoa itsetuntoansa meidän rahoilla.

Afrikka tuottaa vain ongelmia tai hillitöntä rahanmenoa, ja pakolaisia. Raaka-aineet joita sieltä tuodaan, voidaan tuottaa myös toisaalta. Ihmiset jotka tulevat sielä ovat tyypillisesti lähestulkoon kouluttamattomia, tai heitä pitää täydennyskouluttaa lisää, jotta he pärjäävät Euroopan nykyaikaisilla työmarkkinoilla. Kehitysapuun myönnettyjen miljardien eurojen jälkeenkin ja kaikkina vuosikymmenien aikana mitään sellaista kehitystä ei onnistuttu saamaan, jolla he pärjäisivät itsenäisesti eteepäin.

Jotkut poliitikot ovat pyrkineet hankkimaan helppoja pisteitä tai äänestäjiä, joille nämä esittävät outoja ajatuksia. Yksi mielenkiintoisimmista on ehdotus jolla pyrittäisiin luomaan Afrikan pakolaisille laillisia maahantulon väyliä. Onhan niitä tälläkin hetkellä. Heidän tarvitsee mennä johonkin suurlähetystöön ja hankkia viisumit ja rahat omalla työllänsä elää. Lentokoneita Euroopan pääkaupunkeihin lähtee jokaisesta Afrikan maan suurimmista kaupungeista. Se on helppoa, eikö vain.

Itse olisin lopettamassa nykyisen kaltaisen kehitysavun kokonaan ja myös hyvin tarkkaan mietittyjen ja selvityksien jälkeenkin katasfrofiavustukset myös minimiin. Jos avustetaan, niin mahdollisimman lyhyen ajan ja tehokkaasti, siis aivan välttämätön. Ei vuosia tai vuosikymmenien ajan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olemme me suomalaiset outoa väkeä. Amerikan ja Euroopan mahtimaat riistävät Afrikan ja suomalaisille jää kunniavelka avustaa humanitääristä syistä maiden diktaattoreita. Suomi häviää sodan ja maksaa korvaukset sodan aloittaneelle sekä vapaaehtoisesti käy korjaamassa entisten kaupunkien ja kyliensä rappeutuneita rakennuksia.
Kun naapurilla ei ole varaa rakentaa kaupunkinsa vedenpuhdistusta, me maksamme. Ei ihme, että meitä pidetään vähän tyhminä.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Matti kirjoittaa täyttä asiaa.

Jonne Sirén

Erinäiset läntisissä yliopistoissa opiskelleet afrikkalaiset oppineet ovat vaatineet että kehitysapu pitäisi lopettaa koska muuten sikäläiset eivät opi itse ottamaan vastuuta hyvinvoinnistaan. Ja muutenkin kehitysapu päätyy täysin toisiin task...tarkoituksiin kuin on tarkoitettu.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kyllä, Afrikkaa pitää avustaa ikuisesti, koska kuulemma Suomen tervaa on käytetty orjalaivojen tervaamiseen. Heh.Heh.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Mustan Afrikan kirous on aina ollut se että kaksi eri heimoa ei voi elää sovussa keskenään.Kohta on sisällissota tai kansanmurha meneillään kun toinen heimo pääsee aeistumaan ja niskanpäälle. Aina joku paskianen on diktaattorina ja rosvoaa itselleen suunnattomat omaisuudet kansalaisten kärsiessä ja kuollessa nälkään.

Sitten jotkut kuten Suomi dumppaa sinne kehitysapu miljoonia jotka menevät lyhentämättöminä näiden diktaattorien ja niiden lähipiirien makeaan elämään. Haavistojen kaltaisten viherhörhöjen ynnä muiden jeesustellessa ja todistellessa että niistä miljoonista mitä sinne syydetään on kongreettista hyötyä alueella.

Lopetetaan kehitysapu rahat kokonaan ja laitetaan ne puolustusvoimiemme budjettiin niin ne samalla tukevat työllisyyttä ja talouttamme kotimaassamme ja samalla saadaan taas armeijamme jaloilleen ja voidaan alkaa hakemaan NATON jäsennyttä kun puolustusvoimamme ovat taas voimissaan.

Jonne Sirén

Vaikka onkin fiktiivistä kirjoitelmaa Afrikan heimoista, Edgar Wallacen "Sandi"-kirjat jossain määrin valaisevat sitä, kuinka nuo heimot toisistaan ajattelivat ja kuinka heimoja piti paimentaa. Wallace kirjoitti nämä kirjansa omien Afrikan-vuosiensa aikana, joten jonkinlaista todellista tuntumaakin asiaan oli.

On muuten oikeasti rasistista tekstiä ja pistää naurattamaan nimenomaan siksi, että ns sivistyneessä maailmassa noin alentuvainen asenne on ollut arkipäivää. Tämän vuoksi ei löydy välttämättä kirjaston hyllystä, mutta kun osaa kysyä niin tiskin alta saattaa löytyäkin.

Edit: tarvittaisiinko nykyäänkin "sandia"? Jokin aika sitten Malissa mopo meinasi karata sikäläisten islamistien käsistä, joten entinen siirtomaaisäntä Ranska lähetti "sandin" antamaan kurinpalautusta. Toimenpide näytti rauhoittavan isommat kähinät, joskin ajoittaisia levottomuuksia nousee edelleen otsikoihin asti.

Toimituksen poiminnat