Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Jo vääryys vallan saapi?

Jäin miettimään mikä virsi voisi kuvata nykyistä menoa niin seurakunnissa, kuin muutenkin kansakuntamme tilannetta. Löysin sattumalta erään vanhan virren, joka poistettu nykyisestä virsikirjasta, nimeltä ”Jo vääryys vallan saapi”. Miten kyseinen virsi voi kuvata nykyistä elämää, kun se on poistettu jo aikoja sitten virsikirjasta, ja tehty 1700-luvulla.

Siteeraan virren sanoja ja pyrin samalla kirjoittamaan vastaavuudet nykyisyyteen.

Jo vääryys vallan saapi, Se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, Vie kansat kurjuuteen. Ken Herran oikeutta Nyt täällä julistaa, Ja ken vanhurskautta Nyt tahtois puolustaa?

Ensimmäinen säkeistö muistuttaa tällä hetkellä ajankohtaista lähiaikana tulevaa EU-parlamenttivaalia, ja sitä aikaa, kun meidät painostettiin valheellisella lupauksilla Euroopan Unioniin, joka on muuttunut vuosien saatossa siksi baabelin torniksi, mitä kuvataan raamatussa hyvin negatiiviseen sävyyn.

Nyt viekas vilppi täällä On noussut kunniaan, On valhe vallan päällä Ja vääryys voimassaan. Ei kuulla kurjan ääntä, Ja köyhää sorretaan, Ja lainkin rikkaat vääntää Vääryyttä puoltamaan.

Onko enään rehellistä yritysjohtajaa tai johtavaa poliitikkoa joka pitäisi huolta huonosti toimeen tulevista ja kuten myös lapsiperheistä ja vanhuksista. Vanhukset on ajettu laitoksissa aivan kamalaan tilanteeseen. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa pyrittiin poistamaan niin sanotut köyhäintalot, joissa köyhät yksinäiset vanhukset ja kehitysvammaisiksi luokitellut ihmiset asuivat kaiken saastan ja kurjuuden ja puutteen keskellä. Ovatko ne taas tulossa, lähiaikoina on ollut uutisissa kauhukertomuksia, että joissakin hoitolaitoksissa vanhukset eivät pääse vessaan kuin kolme kertaa viikossa. Tiedän että eläimilläkin on nykyään paremmin asiat kuin omilla läheisimmillä, omat vanhemmat ovat ammattitaidottomien hoidettavana, tai ovat hoidon puutteessa. Eläimiä laiminlyöviä ihmisiltä kielletään eläinten pito ja hoitaminen, mutta vanhuksia voidaan jättää hoitamatta, ilman rangaistusta.

Kas köyhän leivän syövät Nuo jumalattomat. He viatonta lyövät Ja häntä vainoovat. He kurjaa ahdistaapi Kuin käärme kiukussa, Korvansa tukkeaapi Tuon raukan huudoilta.


Tämä säkeistö voisi hyvin kuvata Bulgarian ja Romanian romanien harjoittamaa kerjäämistä ja ryöstelyitä, ulkomaalaistaustaisten raiskauksia ja muita vakavia rikoksia, joiden kohteena olemme tavalliset kansalaiset ja vanhukset kaduilla vailla suojaa, siis lainsuojaa. Viranomaiset eivät puutu tähän romanien harjoittamaan kerjäämiseen, vaikka taustalla on yleensä järjestäytynyt rikollisliiga. Vähemmistövaltuutettu ja apulaisoikeusasiamiehet ovat kääntäneet selkänsä niille joita varten heidät on palkattu meidän verovaroin toimeensa. Suvivirsi pyritään kieltämään tai halutaan sensuroida niitä kohtia, jotka saattavat toisuskoisia loukkaavan, mutta ei huomioida niitä, jotka haluavat sitä laulettavan ja kaunista perinnettä säilyttäen. Kuinka sitä on laulaneet isät ja äidit kautta koulumme historian. Se on osa suomalaisuutta.

 

He armotonna vievät Osuudet orpojen. He söivät lesken leivät, On Herra nähnyt sen. Hän vanhurskaasti kostaa Vääryydentekijät, Rankaisee ansiosta Nuo viekkaat ryöstäjät.

Nykyisen hallituksen kyseenalaiset leikkaukset, joiden takia lapsiperheet ja muut köyhät jäävät ilman leipää ja vaatteita ,vain siksi että Jyrki Kataisen hallitus on ottanut joka vuosi kymmenen miljardia euroa lisää velkaa. Nyt velan takaisin maksumiehiksi on joutumassa lapsiperheet, myös muut varattomat kuten työttömät ja eläkeläiset. He joutuvat maksamaan yritysverojen helpotukset, sähköverojen korotukset. Ihmisiä irtisanotaan jotta yritysjohtajat saavat omat bonuksensa. Myös nykyinen ”työvoimareservi” odottaa erilaisilla etuuksilla sitä päivää jolloin heidät kutsutaan paikkaamaan sitä pulaa joita varten he ovat tuotettu tänne, siis työvoimareserviksi. Vaikka, noin 1,5 vuoden sisällä on irtisanottu yli 100 000 työntekijää ja työttömänä tällä hetkellä on noin 350 000 ihmistä. Valtiolla on tällä hetkellä melkein 100 miljardia. Tekee jokaista suomalaista kohden noin 17 000 euroa. Siis aivan jokaisella vaikka hän on ”velaton” mutta yhteistä velkaa on noin paljon. Tätä ei oikein tällä hetkellä ymmärretä tai hahmoteta.

 

Vaan voitonpäivän kerran Vaivaiset näkevät, Vanhurskaus kun Herran Lyö väärät, väkevät. Oi Herra, voimas näytä, Kansaasi armahda Ja hurskaan pyynnöt täytä Ja päästä vaivasta.


Tätä viimeistä säkeistöä kannattaa muistella viimeistään tänä keväänä kun pidetään Euroopan Unionin parlamenttivaalit. Kuka tai ketkä ovat juuri sinun asialla. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kannattaa äänestää vain sellaista ihmistä jotka välittävät sinusta ja yhteisistä asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Monien virsien sanoma puhuttelee.Virsi millainen on elämä 598 on sanomaltaan mahtava, modermia aikaa kuvastava ."Ei mitään uutta auringon alla."

Toimituksen poiminnat