Jukka Wallin Si vis pacem, para bellum

Lapsia saa pahoinpidellä uskonnollisilla syillä.

Kun Suomi valmistui juhlimaan itsenäisyyttään, antoi Helsingin hovioikeus 5.12.2013 tuomiolauselman, että lapsen pahoinpitely on sallittua, kunhan perustelee sen uskonnollisilla syillä.

Oikeusvaltiossa on muslimi ja juutalaiseen yhteisöihin syntyneet lapset eri arvoisia muualla syntyneisiin verrattuna. Olemmeko siten oikeusvaltio, jossa lapsen oikeudet on ensisijaisena eikä mihin uskonnolliseen yhteisöön lapsi sattumalta kuuluu.

 

Suomessa on lasten oikeudet hyvin tunnustettu jo vuosikymmenien ajan. Lasten fyysisestä rankaisemisesta on tuomittu pääsääntöisesti muutaman päivän sakkotuomioita, siten tuomiot ovat hyvinkin lieviä mutta kuitenkin sanoma on hyvinkin selkeä. Lasta ei saa kurittaa fyysisesti, ei edes tukistamalla. Tuomiota ovat saaneet niin vanhemmat kuten myös heidän isovanhemmat. Nämä tapaukset siis lisäävät jonkin verran eri oikeusasteiden kuormitusta, kun oikea paikka käsitellä tämän tyyppisissä lievissä tapauksissa olisi eri sosiaaliviranomaisten tahot kuin käräjäoikeudet. Tuomiot eivät poista tapahtunutta, mutta saattavat turhaan kärjistää perheiden sisäisiä suhteita ja lisäävät poliisien työtaakkaa.

 

Helsingin Sanomat kirjoitti jokin aikaa sitten tapauksesta jossa vanhemmat tukistivat ja antoivat piiskaa muutaman kerran kahden vuoden aikana. Vanhemmat tuomittiin muutamaan päiväsakkoon ja kolmelle lapselleen he joutuivat maksamaan korvauksia yhteensä tuhat euroa ”tilapäisestä” haitasta. Itse olen kokenut lapsena vuosien ajan jatkunutta piiskausta,siis tänä päivä olisin hyvinkin varakas. Kerran sain piiskaa jopa niin paljon että muutaman päivän oli vaikeuksia istua, saati joskus jopa sain valita itse, haenko koivun oksan vai otanko nahkavyöstä.

 

Pöyristyttävää tuossa edellä mainitussa tapauksessa oli se että täysin maallikkohenkilö siis suoritti kirurgisen toimenpiteen, jota saa tehdä vain sairaalassa koulutettu henkilö tai asianmukaisen valvonnan alaisena terveysasemalla, ei missään nimessä kotona ilman asianmukaista puudutusta tai tarpeellista jatkohoitoa ja seurantaa. Käräjäoikeus tuomitsi ensin (aivan oikein) jokaiselle mukana olleelle vankeutta, mutta Hovioikeus piti tätä toimenpidettä ymmärrettävänä ja niin lievänä että vapautti kaikki osalliset syytteistä ja asianajopalkkiot maksatti valtiolla. Hovioikeus siis pitää lieventävänä seikkana, että lasten kiduttaminen tapahtuu uskonnollisten traditioiden puitteissa. Suomalaisen perheen äidin ja isän antama tukkapölly ja pikkuinen piiskaus tuomittavampaa, mutta poikalasten amputoiminen on sallittua, varsinkin kun se tapahtuu vauvalle. Olemme siis eriarvoisessa asemassa muihin verrattuna.

 

Helsingin hovioikeuden tuomiolauselma on internetistä löydetty, kuten myös Helsingin Sanoman uutinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eivätkö nuo piiskaamisesta sakkoja saaneet vanhemmat keksineet vedota uskontoon? Kyllähän Raamatusta löytyy esimerkiksi lause "joka vitsaa säästää se lastaan vihaa". Eli piiskaamista voi perustella uskonnolla ihan samalla tavalla kuin ympärileikkaustakin.

Toimituksen poiminnat